Nejtragičtější nehoda letošního léta a třetí nejtragičtější nehoda na jižní Moravě za posledních patnáct let se stala druhého července u obce Vnorovy na Hodonínsku. Policistům se přitom zatím nepodařilo objasnit její příčiny. „Nehodu stále vyšetřujeme,“ uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník.

Na místě zemřeli čtyři lidé. Podle informací Brněnského deníku Rovnost měl řidič jednoho z automobilů pít před jízdou alkohol.

U Vnorov se stala tragická nehoda, při níž zemřeli čtyři lidé.
Čtyři mrtví po srážce u Vnorov: třetí nejhorší havárie za posledních patnáct let

Právě na Hodonínsku zemřelo letos v létě šest lidí. Tedy nejvíce v kraji. Na druhém místě skončilo Znojemsko. Od začátku prázdnin tam zahynulo pět lidí, z toho čtyři z nich minulý týden. Projíždějící vlak smetl v pátek auto na přejezdu.

V pátek 18. srpna vjela u železniční stanice Olbramkostel na Znojemsku na železniční přejezd Octavia v době, kdy tudy projížděl motorový vlak. Při srážce zemřeli dva lidé, dítě ve vážném stavu transportovali záchranáři vrtulníkem do Brna.
Srážka auta a vlaku u Olbramkostela: dva lidé zemřeli, malá dívka bojuje o život

O dva dny později se srazil Ford s Volkswagenem, protože řidič Fordu nedal přednost druhému řidiči.

Smrtelná nehoda na bantické křižovatce.
Na křižovatce nedal přednost. Zabil sebe i spolujezdce, dalších pět zranil

Do úterního odpoledne zemřelo na jihomoravských silnicích o sedm lidí více než loni za celé prázdniny. Policisté jsou přesto zatím opatrní mluvit o nejhorším létě za poslední roky. „Léto ještě neskončilo a objektivní hodnocení prázdnin je zatím předčasné,“ řekla mluvčí jihomoravské policie Andrea Cejnková.

Podle řidiče Jakuba Dobeše jsou silnice v létě více nebezpečné. „Prázdniny jsou obdobím oprav silnic, které komplikují dopravu a řidiči pak kvůli takový nesnázím i častěji bourají,“ uvedl.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Jako nejčastější příčinu nehod policisté dlouhodobě uvádí nesprávný způsob jízdy. V létě navíc na řidiče působí více negativních vlivů, mezi něž patří horko a dlouhé kolony. „Podružné příčiny nehod v tomto období jsou například únava po dlouhých cestách při odjezdu nebo návratu z dovolené a nedostatek tekutin,“ vysvětlila Cejnková.

Na důležitost odpočinku při dlouhých cestách upozornil jihomoravský koordinátor Besipu Pavel Čížek. „V okamžiku, kdy se člověk necítí dobře, je potřeba zastavit na odpočívadle a dát si pauzu. Během ní si zacvičit, protáhnout se, napít se, dát si nějakou svačinu. To jsou věci, které pak člověku pomohou soustředit se na jízdu,“ poradil.

Jeden z nejstarších stromů v Lužánkách, dub uherský, je v pořádku a vyvrácení mu nehrozí. Vyplývá to z výsledků úterního testování, které měli za úkol zaměstnanci Veřejné zeleně města Brna.
Nejstarší strom v Lužánkách je stabilní. 230 let starý dub vydrží ještě roky

Za nejkritičtější období prázdnin lze podle policejní mluvčí i koordinátora Besipu považovat jejich začátek a konec. Policisté proto na konci prázdnin posílí kontroly na silnicích.