Kolem poledne už se situace částečně uklidnila. „Trolejbusy a autobusy už jezdí téměř bez zpoždění. U tramvají je to zhruba do deseti minut," upřesnila mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová. Problém je aktuálně pouze na linkách 1 a 6, které jezdí odklonem po ulici Veveří. Důvodem je vyhoření napájecích kabelů v Lidické ulici.

Ráno byly komplikace zejména na tramvajových linkách 1, 3 a 11, které se zdržely v zastávce Vozovna Komín směrem do města. Tramvaje čekaly na uvolnění dopravy. „Poté pokračovaly se zpožděním. Zařadili jsme náhradní autobusy," uváděl dopravní podnik na webu. Podnik řešil i poruchu na lince tramvaje číslo 8.

Čtěte také: Husté sněžení: v Brně nepřistálo letadlo, kolabovala hromadná doprava

Silničáři nyní silnice ve městě opakovaně sypou. „Aktuální situaci se daří stále zlepšovat. Všechny naše posypové vozy i traktory s radlicemi jsou stále v terénu, odklízí zbývající rozbředlý sníh a rozšiřují se víceproudé cesty. Některé vozovky jsou již holé a mokré, na některých jsou ještě zbytky sněhu, ale vše je sjízdné," uvedl provozní ředitel brněnských komunikací Leoš Chasák.

Kvůli haváriím byly ve středečních ranních hodinách neprůjezdné i dálnice, na nichž se tvořily dlouhé kolony. Komplikace se týkaly dálnice D1 ve směru na Prahu i na Ostravu a také dálnice D2 směrem na Brno i Bratislavu, kde hasiči odstraňovali už od úterní noci následky nehody cisterny. Ta se vzpříčila a zablokovala podle mluvčího hasičů Filipa Venclovského vozovku. Ve středu o půl osmé ráno pak sjel na stejné dálnici u Hustopečí na dvacátém šestém kilometru směrem na Brno do příkopu kamion. Dálnici v těchto místech podle Národního dopravního informačního centra už zprůjezdnili bez omezení.

Čtěte také: Měsíc s elektronickými šalinkartami: prodáno přes 19 tisíc kupónů

Sníh zkomplikoval také dopravu na dálnici D46, kde ve středu o půl osmé ráno museli policisté na dvanáctém kilometru ve směru na Olomouc řešit hromadnou nehodu. „Dvě osobní auta se tam srazila s kamionem, komunikace je neprůjezdná a tvoří se kolony," informoval policejní mluvčí Pavel Šváb. Na místě jsou podle předběžných informací zranění.

Nehody se ráno nevyhnuly ani Modřicím na Brněnsku. U nákupního střediska tam zablokoval křižovatku kamion. Podle Švába ale žádná ze středečních ranních nehod neměla vážné následky. „Situace už není tak kritická jako v úterý odpoledne. Přes noc už nenapadlo tolik sněhu, takže by se snad doprava měla pomalu vracet do normálu," uvedl mluvčí brněnské policie.

Dopravu v kraji podle silničářů ztížily zejména sněhové přeháňky. Potíže začaly již v úterý dopoledne, kdy začalo hustě sněžit. „Opatrnou jízdu i nadále vřele doporučujeme i s ohledem na to, že vedlejší komunikace nejsou doposud ve stavu jako hlavní tahy a na křižovatkách s nimi dochází k zavlečení sněhu na hlavní trasu. To může být při řízení velmi nebezpečné," upozornil Chasák.