Nejtěžší zranění měl zpěvák Peter Gedeon, kterému krvácel krk. „Utrpěl středně těžká poranění, byl totiž v přímém kontaktu s pyrotechnikou. Taková zranění vypadají dramaticky, protože oblast krku je hodně prokrvená,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Zpěváka záchranáři převezli do brněnské fakultní nemocnice u svaté Anny. „Moc si z události nepamatuji, stál jsem totiž zrovna vedle něj a zabodla se do mě střepina. Udělala mi asi sedmicentimetrovou ránu,“ uvedl manažer skupiny, který je už zpátky na Slovensku, Simon Liguš. Ostatní členové kapely se podle něj zranili jen lehce. Dodal, že šlo o scénické fontány, tedy typ pyrotechniky, která se nedá běžně koupit.

Vedoucí ochranky ošetřoval zraněné

Interiér klubu výbuch nepoškodil, štěstí ale bylo, že v něm nezačalo hořet, nachází se totiž ve sklepní části domu. Policisté místo evakuovali. „Bar jsme uzavřeli a na místo jsme přizvali soudního znalce z oboru pyrotechniky. Zajištěné stopy pošleme na expertízu. Příčinu výbuchu vyšetřujeme,“ konstatovala policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Dodala, že jestli členy kapely policisté obviní z obecného ohrožení, bude jasné nejspíš v pondělí. „Skupina vzala veškerou zodpovědnost na sebe a je vyšetřována policisty,“ uvedli provozovatelé klubu na svých webových stránkách. Osobně se zatím k události vyjadřovat nechtěli.

Přečtěte si: Stránská skála: lidé se bojí křížení kolejí se silnicí

Řešení následků výbuchu se jako první ujal vedoucí ochranky klubu Zdeněk Lebeda. „Kolegové uslyšeli velkou ránu, tak se běželi podívat dolů. Viděli, jak někdo na pódiu krvácí a utíká do backstage. Pak začala trocha paniky a hysterie,“ popsal začátek nešťastného incidentu šéf ochranky klubu.

Dodal, že jeho kolegové začali postupně vytahovat raněné ven z klubu za ním, kde je on ošetřoval. „Vystudoval jsem tři roky zdravotnické školy, tak nějaké zkušenosti mám. Jeden z členů kapely krvácel z krku, tak jsem mu ho stahoval papírovými ubrousky, abych alespoň na chvíli zastavil krvácení,“ zavzpomínal. Barmani klubu mezitím zavolali několik sanitek.

Největší problém byl podle Lebedy s lidmi v klubu. „Chovali se jako prasata. Neuhnuli, když jsme vytahovali ven zraněné, pili si svoje drinky a překáželi. Někteří chtěli dokonce vrátit vstupné, protože koncert nebyl dohraný,“ rozhořčil se šéf ochranky.

Lidé překáželi policistům

Klub potom nechtěli uvolnit ani policejním pyrotechnikům. „Z devadesáti lidí, co přišlo na koncert, jich tam zůstalo asi padesát. Slušně jsme je požádali, ať odejdou, že si klub musí nafotit policisté a oni nás odbývali s tím, že si ještě dopijí pití nebo dokouří cigaretu,“ popsal chování návštěvníků Lebeda.

Někteří lidé ale práci ochranky ocenili. „Holýma rukama držel krvácející krk, všechny organizoval a zbytek personálu přesně plnil jeho pokyny. Byli skvěle sehraní,“ pochválila práci Lebedy Olga Jarošová, která na koncertu byla.

Chladnou hlavu svého šéfa ochranky pochválili i provozovatelé hudebního klubu. „Zachránil zpěvákovi a strůjci této nešťastné události život. Chtěli bychom mu s velkou pokorou a úctou poděkovat,“ uvedli.

Čtěte také: Řešení obchvatu? Spojení s Lesnou Maloměřice aut nezbaví, upozorňují místní