Černý čtvrtek brněnské hromadné dopravy má na svém kontě první oběť. Osmapadesátiletou ženu, kterou ve čtvrtek po poledni přejela ve Vídeňské ulici tramvaj linky číslo dvě. Několik hodin po převozu do nemocnice U svaté Anny zemřela.

„Zranění, která žena při nehodě utrpěla, byla natolik vážná, že jim po několika hodinám podlehla. Záchranáři nám ji dovezli už ve velmi špatném stavu a lékaři s ní nemohli už nic dělat,“ potvrdila brněnskému Deníku.cz mluvčí Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně Naďa Kuklínková.

V kolejišti

Neštěstí se odehrálo ve čtvrtek půl hodiny po poledni. Žena se podle policie pohybovala v kolejišti poblíž zastávky Ořechovská a sbírala odpadky. Jak se tam dostala a proč v tramvajovém pásu uklízela, nyní policisté prověřují. Sehnat svědky ovšem bude náročný úkol. Havárie se totiž stala v místech, kde lidé moc nechodí. Tramvajový pás je z obou stran obklopený šestiproudovou magistrálou, rychlostní silnicí R52.

Žena sbírající odpadky si zřejmě v osudový okamžik nevšimla, že se k ní blíží od konečné v Modřicích na Brněnsku rozjetá tramvaj. Ta ženu v kolejišti smetla a přejela jí první nápravou. Řidič tramvaje sice podle prvních výsledků vyšetřování brzdil a použil dokonce i rychlobrzdu, ale střetu nedokázal zabránit.

Při příjezdu záchranky na místo neštěstí žena žila. „Byla při vědomí a ležela v kolejišti pod tramvajovou soupravou. Zasahující záchranáři s lékařem jí poskytli základní ošetření a pak ji ve spolupráci s hasiči z pod tramvaje vyprostili. Žena utrpěla vážná poranění hlavy a mnoho pohmožděnin,“ přiblížila stav zraněné mluvčí jihomoravské záchranky Barbora Zuchová.

Aby se záchranáři mohli ženě pod tramvají dostat, museli na místo neštěstí vyjet i hasiči s těžkou technikou. Pomocí jeřábu tramvaj nadzvedli a zpod tramvaje těžce zraněnou ženu vytáhli. Při převozu do nemocnice pak žena upadla do bezvědomí. Pacientka totiž měla především velmi vážně poraněnou hlavu a krk. Lékaři z nemocnice U svaté Anny ji proto umístili na takzvaný urgentní příjem. Tam ji napojili na přístroje, které udržovali její základní životní funkce a zjišťovali rozsah zranění. I přes intenzivní odbornou zdravotní péči, žena boj o život prohrála. Ve čtvrtek večer zemřela.