Záchranné jednotky skládají praktickou zkoušku každý rok. Kromě pravidelných cvičení si poříční jednotka zkouší spolupráci s lezci. Cílem středečního zásahu na hladině Brněnské přehrady bylo dostat zraněného z vody do bezpečí.

Poté jej záchranáři přesunuli do takzvané skořepiny, odolných plastových lehátek, ve kterých je další transport nejbezpečnější. Záchranáře totiž čekal výstup po skalním masivu, o který se stará lezecká jednotka. Ta se nakonec slanila na lávku, odkud by bylo možné transportovat zraněného sanitkou do nemocnice.

Policisté při zásahu nevytáhli zraněného na lávku přímo z vody. Při výstupu využili skalní masiv pod hradem, který simuluje nepřístupný terén. „Lezecká skupina každý rok skládá zkoušky. V těchto dnech máme intenzivní výcvik, který je zaměřený na práci ve výškách, který zakončí písemnou a ústní zkouškou,“ vysvětluje instruktor lezců Karel Borovský.

K běžnému tréninku se tedy přidávají podobné zásahy, při kterých je jednotka nucena spolupracovat s dalšími oddíly strážníků nebo hasičů.

Ilustrační foto.
Zneužíval děti. Pedofila poslal soud do vězení na dva a půl roku

Velké cvičení se koná jednou ročně. „Použití nosítek a evakuačního postroje musí zvládat každý záchranář lezec. V případech povodní a všeho dalšího je lezecká skupina strážníků po hasičích další záchrannou složkou, znalosti mají totožné,“ říká instruktor Borovský. Městská policie cvičí také na budovách.

Jde převážně o záchranné práce v bytech. Dodává také, že při slaňování a vstupu do budovy oknem jsou dnes záchranáři schopni otevřít okna i bez rozbití tak, aby nezpůsobovali větší škody.

S lezeckou skupinou tentokrát spolupracovala poříční jednotka. I ta samozřejmě absolvuje pravidelný výcvik, při středeční akci však cvičili transport zraněného z člunu po skále. „Učíme se, jak připravit zraněnou osobu na lodi tak, aby měl lezec co nejmenší práci při manipulaci se zraněným,“ popisuje člen poříční jednotky Pavel Vrtěna.

Stejně jako kolegové lezci, i jeho skupina skládá pravidelné zkoušky, a to jednou za dva roky. 

Ludovít Plachetka u brněnského soudu.
Boxera odsoudili za znásilnění. Kamarádka si vše vymyslela, řekla svědkyně

JOLANA HALALOVÁ