„O start jsem hodně usiloval a nakonec nebylo udělení divoké karty ani moc těžké. Jeden den jsem o ni zažádal a druhý den ji měl," povídá dvacetiletý jezdec, který se uchytil v německém týmu Freudenberg a už má za sebou první podnik juniorského mistrovství světa.

Účast Haniky nepředstavuje jedinou pozitivní událost před očekávaným sportovním svátkem. Naděje českým fandům dává i závodník z Rohatce na Hodonínsku Jakub Kornfeil. O víkendu dojel ve třídě Moto3 na Sachsenringu čtvrtý a v Brně tak může pomýšlet vysoko.

Nic na tom nemění fakt, že v Německu se jelo v dešti, který Kornfeilovi vyhovuje. „Upřímně si spíš přeji, ať svítí sluníčko. V dešti přijde méně lidí a není to pro ně takový zážitek," myslí třiadvacetiletý jezdec na návštěvníky.

Povrch okruhu
Brněnský autodrom v nynější podobě začal fungovat v roce 1987. V roce 1996 byl okruh lehce upravený, přičemž se jeho délka se prodloužila na konečných 5 kilometrů a 403 metrů. Před sezonou 2008 prošla trať rekonstrukcí povrchu. Okruh dostal zcela nový asfalt, na kterém se jezdí dodnes.

Kornfeil je připravený i na větší zápřah při domácím dílu světového šampionátu. Ze seriálu loni vypadl i Karel Abraham a Kornfeil tak zůstal jediným českým zástupcem v elitním mistrovství. „Mediální zájem si užívám, nevadí mi a jsem na něj připravený. Snad se s tím poperu a nezabrání mi to podat dobrý výkon," doufá aktuálně devátý jezdec celkového pořadí nejslabší třídy.

V těchto dnech na brněnském okruhu Kornfeil zrovna testuje závodní motorky. „Jsem tu opět po roce a překvapily mě nerovnosti na trati. Tak velké tu minulý rok nebyly. S takovou se brzy musí povrch opravit," říká.

Současný asfalt slouží už přes osm let. „O hrbech víme. Jsou hlavně v nájezdu do třetí zatáčky. Navštívila nás už i bezpečnostní komise šampionátu a pro letošek nám ještě povrch schválila. Pro další roky však musíme podklad opravit," hlásí mluvčí okruhu Jiří Smetana.

Hodně se spekuluje, kolik fandů si najde cestu na letošní ročník Velké ceny. Pořadatelé zatím údajně prodali stejně vstupenek jako před loňskou rekordní návštěvou, kdy si na okruh našlo cestu za tři dny téměř čtvrt milionu lidí. „Potěšilo nás, že se v Brně objeví i Karel Hanika. Bude také hodně záležet na počasí a také, jaký bude nový závod v Rakousku, který předchází našemu. Pokud se stane něco zajímavého, tak věřím, že i tak přijede do Brna spousta Rakušanů, kteří u nás vždy tvořili velkou část publika," vyhlíží Smetana.