„Byl to tehdy strašný okamžik. I po roce mi z něj běhá mráz po zádech,“ svěřil se brněnský jezdec Karel Abraham, který tehdy na okruhu v Misanu nestartoval kvůli zranění. Tomizawu velice dobře znal a jeho smrt jej proto zasáhla.

O víkendu se kolotoč světového šampionátu vrací na místo, ze kterého loni účastníci odjížděli se smíšenými pocity. Ty má nyní Abraham po včerejším volných trénincích MotoGP, které zakončil na čtrnáctém místě se ztrátou vteřiny a půl na prvního.

Jedenadvacetiletý Brňan, jenž nedokončil poslední dvě Grand Prix, byl v dopoledním pomalejším tréninku desátý, v druhé sekvenci ho ještě další čtyři soupeři předstihli. „Poslední závody se mi opravdu nepovedly, snad to tentokrát bude naopak. Chci bodovat,“ svěřil se Abraham.

V malé jihoevropské republice se studentovi práv v minulosti dařilo. „Sice jsem tu dosud startoval pouze dvakrát, ale vždy jsou dojel na bodech, což je můj cíl,“ uvedl český jezdec stáje Cardion AB Motoracing.

Ani druhému jihomoravskému zástupci v nejprestižnějším motocyklovém seriálu na světě Jakubu Kornfeilovi nevyšly včerejší tréninky. Ve třídě do 125 ccm skončil až s jedenadvacátým nejlepším časem.