Vrcholná akce motoristické sezony o víkendu zaplaví brněnský Masarykův okruh. Pět dní před závody mistrovství světa ale ještě není jasné, jestli se letošního ročníku zúčastní domácí jezdec královské třídy MotoGP a jeden z diváckých magnetů Karel Abraham.

Po pádu v tréninku v Indianapolis nenastoupil kvůli bolestem ramena a paty na start posledního závodu. „Nemá nic zlomeného, takže by měl doma jet. Čeká ho ještě podrobnější vyšetření u doktora. Až po něm se definitivně rozhodne," popsal situaci mluvčí Abrahamova týmu Cardion AB Motoracing a Automotodromu Brno Jiří Smetana.

Neúčasti na proslulé americké trati bránily silné bolesti, ale i termín blížící se brněnské Grand Prix. „Při rozhodování hrálo i roli, aby byl doma fit," připustil Smetana.

K lékaři zamíří třiadvacetiletý jezdec dnes po svém návratu z USA. „Největší problémy mi dělá rameno. Doufám a věřím, že se mi podaří dát se dohromady a být v Brně stoprocentně fit. Nebo se tomu aspoň co nejvíc přiblížit, protože je to nejdůležitější závod sezony," uvedl Abraham.

Rekordní návštěva

Jména českých jezdců jsou totiž jedno z hlavních lákadel pro domácí diváky, kteří tvoří přibližně polovinu celkového počtu návštěvníků. „Dobře to bylo vidět v roce 2007, kdy zde Lukáš Pešek bojoval o vítězství. Tehdy přišla zdaleka nejvyšší návštěva," připomenul mluvčí brněnského okruhu číslo 245 tisíc diváků.

Na Abrahama se těší například Radim Burian. „Pro české fanoušky by byla škoda, kdyby nenastoupil. Je to jeden z hlavních důvodů, proč na závody chodí," řekl dlouholetý příznivec motocyklových klání.

Podle ekonoma Jiřího Šimary ale Abrahamova účast nebude mít na celkový počet rozhodující vliv. „Může se dotknout počtu domácích fanoušků. V celkovém součtu to ale zas až takovou roli hrát nebude vzhledem k tomu, že přijede velké množství zahraničních hvězd," uvedl.

S touto skupinou příznivců se ztotožňuje třeba Petra Němcová. „Jestli Abraham startuje nebo ne, je mi úplně jedno. Jezdím na okruh kvůli hvězdám jako jsou Pedrosa, Lorenzo a hlavně Rossi," sdělila tradiční návštěvnice z Břeclavi.

Letošní Velká cena odstartuje pátečními tréninky. V sobotu čeká jezdce kvalifikace a v neděli jsou na programu závody.