Domácí prostředí, zaplněné tribuny fanoušky a touha nevynechávat závody. V případě motocyklového jezdce Karla Abrahama skutečnost, která přebila i velkou bolest ramene po pádu z minulého víkendu.

Třiadvacetiletý účastník mistrovství světa MotoGP dokončil pondělní klání Velké ceny České republiky na brněnském Masarykově okruhu devatenáctý, třetí od konce a hluboko za bodovanými pozicemi. Přesto myšlenku na předčasný odjezd do boxů zaplašil.

Proč jste si trápení na trati nezkrátil?

Asi uprostřed jsem byl přesvědčený, že zajedu k mechanikům a na závod se vykašlu. Když jsem pak ale zjistil, že do konce zbývá osm kol, zatnul jsem zuby a pokusil jsem se aspoň dokroužit do cíle. Hnalo mě domácí prostředí, nerad se také vzdávám. O to víc kvůli fanouškům, kterých bylo okolo trati plno.

Bylo posledních pár kol utrpení?

Šlo o strašně těžký závěr. Ještě jsem zatnul zuby, zkusil jsem zrychlit, abych za sebou soupeře udržel. Jsem rád, že aspoň někdo za mnou zůstal.

Když jste projel cílem, řekl jste si, že utrpení stálo za to?

Mával jsem lidem na tribunách a byl jsem rád, že mám vše za sebou. Těšil jsem se do boxů. Motorku jsem už vyloženě nemohl udržet. Rameno strašně bolelo.

Považujete výsledek za malé vítězství?

Stanovil jsem si za cíl závod dokončit. Na víc to tentokrát nebylo. Chtěl jsem jezdit víc vepředu, kam určitě patřím, ale výsledek tentokrát nehrál roli.

Sáhl jste si na dno sil?

Závod byl mnohem náročnější, než jsem čekal. Rameno jsem si odpoledne nechal opíchat. Zase se opakovala sedmicentimetrová injekce, což bylo hrozný, ale vypadalo to, že pomůže. Bohužel hned v prvním okruhu mi do zadního kola napálil soupeř. Nájezd jsem ustál, ale ramenem jsem si blbě pohnul a hned mě začalo bolet. A postupně se to zhoršovalo. Postupně jsem proto zpomaloval.

Další Velká cena je na programu už o víkendu. Uvažujete o jejím vynechání?

Ještě jsem se stoprocentně nerozhodl, ale vážně o tom uvažuju. Slyšel jsem, že někteří jezdci měli s podobným zraněním problémy i tři měsíce, což nechci. Doufám, že to nebude můj případ. I proto přemýšlím, že závod vynechám. Při tomto víkendu se totiž můj stav jen zhoršil.