Bernardová pojede už na svoji pátou olympiádu a účast ve finále, kam postupuje prvních dvanáct dvojic, jí pokaždé unikla. Na uplynulé kvalifikaci sice nestartovaly nejlepší páry z Ruska, Číny, Ukrajiny a Japonska, zkušené české závodnice cítí i tak velkou šanci proklouznout do elitní dvanáctky. Od švýcarské dvojice je totiž dělily jen tři desetiny bodu a od Američanek půl. „Holky zaplavaly skvěle. Smůla byla, že šly na řadu hned jako druhé v pořadí. Rozhodčí teprve nasazovali známky. Možná mohli dát ještě pár desetinek navíc," podotkla jejich trenérka z brněnské Tesly Libuše Zídková.

Cesta teprve začíná

Obě si uvědomují, že kvalifikací do Ria splnily zatím jen dílčí cíl a čeká je ještě spousta práce. „Dostat se na hrách do finále bude těžké. Všichni vytahují v olympijské sezoně to nejlepší, co mohou. Ale je to otevřené, jen musíme vydržet v nastoleném rytmu," věděla čtyřicetiletá právnička Bernardová. „Teď začíná opravdový finiš. Zkusíme zapracovat ještě na technické sestavě, ta volná vyšla ideálně," dodala Dufková, která kvůli Riu přerušila studium ruského jazyka a literatury na Masarykově univerzitě v Brně.

Původně měly akvabely absolvovat kvalifikaci v jiném bazénu, než kde se utkají při olympiádě. Nakonec to bylo jinak. „V Brazílii se měnilo všechno a pořád. Mimo bazénu třeba i plány tréninků. Závodily jsme už v centru, kde poplaveme při olympiádě společně s vodními pólisty a skokany do vody. Zázemí je tam perfektní, jsme rády, že jsme si už osahaly prostředí," pochvalovala si mladší a upovídanější z dua.

V dějišti olympijských her je nepříjemně překvapily dopravní zácpy. „Z bazénu do centra města jsme jely dvě hodiny. To je jako z Brna do Prahy. Jsem zvědavá, jak Brazilci dopravu, ale i celkovou organizaci her zvládnou. Podle mě jim doprava zkolabuje. Je však pravda, že vše řeší na poslední chvíli. I náš závod se po počátečních zmatcích odehrál bez problémů," přemítala Bernardová.

Za dva měsíce čeká akvabely mistrovství Evropy v olympijském bazénu v Londýně, kde chtějí porazit Švýcarky. V červnu pak chtějí v Brně v bazénu za Lužánkami uspořádat mezinárodní závod. „Zkusíme nalákat nejlepší páry na generálku před Riem," plánovala Bernardová.

Dufková o bezpečnosti v místě dějiště olympiády: Trenérce v Riu strhli řetízek z krku

Brno /ROZHOVOR/ – Když do Ria de Janeira odlétaly, nevěděly, co je čeká. V Brazílii před uplynulou olympijskou kvalifikací brněnské akvabely Soňa Bernardová a Alžběta Dufková ještě nestartovaly. Plavecký areál, kde se v srpnu uskuteční olympijský závod, je nadchl, ostatní už tolik ne. „Všichni nás před odjezdem varovali, kvůli bezpečnosti a měli pravdu," informuje mladší ze zkušené dvojice, pětadvacetiletá Dufková.

Poznaly jste kriminalitu v Riu de Janeiru na vlastní kůži?

Právě, že ano. Ještě nebylo ani šero a šly jsme se projít na vyhlášenou pláž Copacabana. V tu ránu okolo někdo projel na skútru a strhl naší trenérce Líbě Zídkové řetízek. Je to šílené. Bohužel ho zapomněla sundat v hotelu. Ostatní šperky jsme tam nechaly.

Máte zprávy, jak chtějí pořadatelé bezpečnost řešit?

Údajně se tamní policajti znají s bossama zločineckých gangů. Prý se v době her domluví, že zloději na čtrnáct dní dají pokoj. (úsměv) Pak si zase budou moct dělat, co chtějí. Teď zatím bezpečnost moc nikdo neřešil.

Trápilo vás v Brazílii ještě něco dalšího?

Obrovské dopravní zácpy. Přijeli za námi nějací známí, kteří měli informace, že už má být v Riu metro. Když se na to ve městě někoho ptali, lidé jim ukázali, jak dva dělníci kopou do země. Známým tvrdili, že staví metro na olympiádu. Prý se to stihne.