Po středeční Beskydské laťce elitní sestava výškařů míří na jih Moravy, kde dvoudílný seriál v sobotu vrcholí na 12. ročníku Hustopečského skákání. Jako čestný host si závod nenechá ujít legendární Kubánec Javier Sotomayor. „Je to nejlepší výškař historie a stále světový rekordman. Javier dnes pracuje jako manažer kubánských atletů a v Hustopečích uvidí i krajana Victora Moyu,“ těší manažera akce Alfonse Jucka účast muže, který v roce 1993 skočil ve španělské Salamance dosud nepřekonaných 245 centimetrů.

V roli největší hvězdy se znovu představí ruský bohatýr Ivan Uchov. Halový mistr světa z roku 2010 v Hustopečích startuje popáté. „Závod miluju. Vyhovuje mi povrch a vždy tam skáču vysoko. Chci v halové sezoně obhájit pozici světové jedničky, skočit znovu 240 centimetrů a vyhrát mistrovství Evropy v Paříži,“ plánuje Uchov.

V mužském startovním poli nechybí další velká jména. Ve skokanském sektoru se představí poslední mistr Evropy Alexandr Šustov, mistr světa z Osaky Donald Thomas i česká jednička Jaroslav Bába.

Tour odstartovala už ve středu v Třinci Beskydskou laťkou, kterou nečekaně ovládla Maria Kučinová. Teprve osmnáctiletá Ruska překonala 197 centimetrů, čímž vytvořila nejlepší výkon roku a překonala juniorský světový halový rekord. „Nečekala jsem, že se dostanu takhle vysoko,“ zářila Kučinová.

Jen s druhým místem se spokojila vicemistryně Evropy Emma Grennová ze Švédska. Třetí místo patřilo Oldřišce Marešové. „Výkon Kučinové je senzace a rozlehl se do celého světa. Spolu se Šustovem a Mudrovem jsou teď největší favoriti na vítězství v seriálu,“ připomněl Juck jména ruských výškařů, kteří v Třinci skočili shodně 229 centimetrů.

Mezi ženami se v Hustopečích do treter obuje i Světlana Školinová, olympijská vítězka Jelena Slesarenková a česká jednička Iva Straková. Halovou sezonu kvůli zranění achilovky vynechá německá jednička a ikona mítinku Ariane Friedrichová. „Přejeme Arianě brzké uzdravení. Věřím, že za rok ji opět uvidíme,“ doplňuje ředitel Hustopečského skákání Zbyněk Háder.

Slavnostní zahájení je na programu ve čtyři hodiny odpoledne. Závod žen startuje o hodinu později a na výškařky plynule naváže souboj mužů.