Nepovedený šampionát už jste hodil za hlavu?
Nejsme rádi za výsledek. Skupina byla docela těžká, ale s týmem, který jsme měli, jsme do turnaje dali všechno. Kdyby s námi byli někteří hráči z předchozího mistrovství Evropy, mohlo být všechno úplně jinak. Je to trochu škoda. Musíme se teď soustředit na kvalifikaci na mistrovství světa.

Omluvenky jsou velké téma turnaje. Nejeli Jan Veselý, Blake Schilb, Ondřej Balvín, David Jelínek či veterán Pavel Pumprla. Zamrzelo vás to?
Je to každého věc, ať už jsou důvody jakékoliv, zdraví je výjimka. Další turnaj je až za čtyři roky, kdo chtěl, mohl teď jet. Udělali bychom lepší výsledek.

Vás trenéři naopak chválili za přístup, hrál jste se zraněním nohy. Šel jste přes bolest?
Vždycky tam po zranění je nějaká bolest nebo pocit, že to není ono. Kdybych na nohu nemohl stoupnout, nebo kulhal, vykašlu se na to, nepomůžu sobě ani týmu. Ale zkusil jsem to a šlo to dobře, vzal jsem si nějaké prášky a odehrál všechno.

Cítíte, že se i vaše role v reprezentaci posunula?
Možná trochu ano. Je to můj čtvrtý rok s reprezentací. Záleží vždy i na trenérovi, jaký dá hráčům prostor. Jsem rád za jakoukoliv šanci, i když je to menší role. Pro mě je vždy velký zážitek s národním týmem být.

Moravská Slavia podruhé zvítězila. Tentokrát doma
Moravská Slavia podruhé zvítězila. Tentokrát na domácí půdě

Vítáte myšlenku uspořádat příští mistrovství Evropy v České republice?
Bylo by to super. Pro fanoušky i rozvoj českého basketu. Praha je hezká pro týmy, které přijedou, i pro jejich příznivce. Turnaj by byl atraktivní, podívali by se na zápasy i hezká místa ve městě.

Do nové sezony jste opět změnil klub. Proč jste zvolil návrat ze španělské Manresy do Polska?
Manresa nevěděla, jestli vůbec bude hrát ligu. Nabídky ze Španělska mě neoslovily tak jako ta z Polska. Ligu znám, klub navíc bude hrát i Ligu mistrů, nebo FIBA Europe Cup. Trenéra znám z doby, kdy asistoval u polského nároďáku.

Zasteskne se vám po teplém španělském počasí?
Ani ne. V Polsku jsem předtím byl dva roky a zvykl jsem si na něj, lidé jsou tu moc fajn. V sezoně se stejně soustředím víc na basket, než na to, jestli je teplo nebo zima.

Polštinou vládnete?
Se spoluhráči i okolím už mluvím jen polsky. Za dva roky jsem se naučil dobře, teď ji musím jen oprášit. Jazyk mě baví, učil jsem se ho sám. Odposlouchával jsem, vyhledával si slovíčka. Měli jsme i trenéra, který neuměl anglicky, takže jsme se bavili třeba jen polsky.

Za pár dní vás s Rosou Radom čeká kvalifikace Ligy mistrů. Jak se vám teprve loni vzniklá soutěž líbí?
Moc. Je fajn, když funguje liga navíc. Pro rozvoj klubů a hráčů z různých zemí je to lepší, nehrají jen zápas jednou týdně, ale dvakrát, střetávají se různé styly. Za tři roky, co jsem zpět v Evropě, jsem si žádnou evropskou soutěž nezahrál. Přál jsem si to a letos to konečně vyšlo.

Mountfield Hradec Králové vs. Kometa Brno
Tři duely v pěti dnech. Kometa je přesto svěží a chce třetí výhru