V utkání se zemí tuplipánů, která se v ženském basketbale neprobojovala ani do kvalifikace o postup na evropský šampionát, dal reprezentační trenér Jan Bobrovský prostor všem dvanácti hráčkám, které měl v brněnské hale Rosnička k dispozici.

„Už jsme se těšily na balon. Byl to fajn soupeř na zaběhání a vyzkoušení si nacvičených akcí. Většina jich teda byla ještě z loňska, protože zatím jsme v přípravě moc balon neviděly. Ale jsou tu některé nové holky, takže i jim se to mohlo hodit,“ uvedla po zápase Eva Vítečková z brněnského Gambrinusu.

„Nehrály jsme docela dlouho. Proto nám míč chvílemi dělal ještě trochu problém, ale jinak si myslím, že nám to napoprvé docela šlo,“ hodnotila její kolegyně Jana Veselá.

Od prvního zápasu toho moc nečekal ani kouč Bobrovský. „My jsme předtím měli jen jeden basketovej trénink. Příprava nám teprv začíná, ještě budeme mít pár zápasů na vyzkoušení,“ uvedl po utkání.

Skutečná zápasová zátěž čeká reprezentantky až v příštím týdnu, kdy sílu českého týmu prověří postupně od pondělí do středy tři utkání v Brně se Švédskem. Poté odletí basketbalistky na turnaj do Francie. Tam se vedle domácích reprezentantek střetnou s Ruskem a Litvou. „To už bude něco jiného než Holanďanky,“ ví Vítečková.

Do mistrovství Evropy mají české basketbalistky ještě bohatý zápasový program. Třikrát se střetnou s Běloruskem, dvakrát s Ruskem a Čínou a tečku za přípravou udělá v první polovině září turnaj v italském městě Porto San Giorgio.

„Bylo by pěkný dovést letos z Evropy zase nějakou medaili. Ale na to je ještě moc brzo. Odešly Pavlíčková s Klimešovou, což byly hodně zkušené hráčky. Uvidíme, jak se podaří mladým holkám je nahradit,“ odmítá odhadovat ambice na mistrovství Evropy Vítečková.