Za favoritky čtvrtfinále je považována Valencie, české mistryně se přesto nevzdávají nadějí na úspěch. Přípravě na zápasovou sérii, která je pro ně dosavadním vrcholem sezony, věnovaly hodně času. „Celý nedělní trénink jsme rozebírali například pouze útočné akce soupeřek a vysvětlovali si způsoby jejich bránění,“ uvedl brněnský trenér Jan Bobrovský.

Hlavní oporou Valencie je bývalá brněnská hráčka DeLisha Miltonová, která před dvěma lety výrazně dopomohla českým mistryním k vítězství v Evropské lize. „Mám pocit, že když hraje proti nám, tak je její nasazení ještě vyšší než v jiných zápasech. Chce zřejmě dokázat svoje kvality v soubojích s našimi podkošovými hráčkami,“ prohlásil na adresu americké pivotky Bobrovský.

Své svěřenkyně však varoval i před další americkou basketbalistkou Katie Douglasovou, která je nejproduktivnější hráčkou Valencie v Evropské lize. Nebezpečné jsou také španělská reprezentantka Laia Palauová a jednačtyřicetiletá rodačka z Taškentu Elena Tornikidouová. „Valencie má ve svém středu sedm výborných hráček, jedna je lepší než druhá,“ okomentoval sílu španělského kádru kouč Gambrinusu.

Brňanky odletěly v pondělí před polednem z Prahy v kompletním složení. „Jen maďarská pivotka Ivkovicnéová-Béresová je nachlazená s podezřením na chřipku, takže zřejmě nebude moci nastoupit,“ naznačil Bobrovský.

Ve Valencii zatím hrály Brňanky v Evropské lize třikrát a ani jednou nedokázaly zvítězit. Naposledy v loňské sezoně prohrály ve Španělsku 59:73. Ze šesti vzájemných zápasů tak vyhrálo Brno pouze dvakrát.

Brněnské basketbalistky se pokusí zopakovat loňský start do čtvrtfinále, kdy v prvním utkání nečekaně zvítězily na půdě Spartaku Moskva. Tento úspěch už ale nezopakovaly v domácí odvetě ani ve třetím zápase v Moskvě. „Spartak Moskva byl ale ještě lepší než Valencie. Na druhé straně je naše výkonnost v poslední době kolísavá. Na hráčkách už je patrná dlouhá a náročná sezona,“ vypozoroval kouč Bobrovský.

Na úterní úvodní utkání čtvrtfinálové série naváže páteční odveta, která se hraje v hale Rosnička od 18 hod. Případný třetí zápas by se hrál příští středu 5. března opět ve Valencii.