Pro fanoušky, kteří sledovali středeční exhibici Gambrinusu Sika Brno v osmifinále Euroligy proti maďarské Pécsi, musel být sobotní ligový zápas s pražským USK ledovou sprchou.

Brněnské basketbalistky se v utkání 17. kola proti svým tradičním rivalkám zapotily určitě víc, než si myslely. Nakonec zvítězily až po velkém boji 91:76 a vrátily se tak na první příčku ligové tabulky Trocal ŽBL.

„Holky přistoupily k utkání uspokojené a s vědomím, že se jim nemůže nic stát. Trvalo, než se probraly,“ vytýkal svým svěřenkyním brněnský trenér Jan Bobrovský.

Herní projev obhájkyň titulu skutečně působil v prvních minutách jako ze zlého snu. Brňanky nepřesně střílely (proměnily jen pět z osmnácti střeleckých pokusů z pole!), lehce ztrácely míče, chybovaly v obraně. Naopak vysokoškolačkám vyšlo všechno, na co sáhly. Po první čtvrtině tak na světelné tabuli zářilo skóre 14:32.

„V úvodu jsme zaplatili daň za středeční osmifinále Evropské ligy s Pécsí. Naše opora Žirková si natáhla třísla, proto jsme hráli pouze s jednou střední rozehrávačkou. A Pražankám se naopak v prvním poločase enormně dařilo,“ zhodnotil úvodní desetiminutovku žabovřeský kouč.

Obrat přinesla až zlepšená koncentrace a útočné doskakování Brňanek, které postupně ztrátu USK stáhly. Poprvé do vedení (57:56) šly ale až ve 24. minutě po dvou trestných hodech kapitánky Machové. „Zdůrazňoval jsem holkám, že musí hlavně bránit, bez toho to nepůjde. Tým USK nemá v sestavě žádné druholigové hráčky, ale výborné střelkyně,“ popsal příčinu zvratu trenér Bobrovský, který si ani po špatném úvodu nepřipouštěl, že by jeho tým mohl prohrát. „Už jsme v minulosti otočili i nepříznivější skóre,“ naznačil.

Pražanky se však stále nevzdávaly a do poslední desetiminutovky šly oba týmy za vyrovnaného stavu 68:68. V poslední čtvrtině už si ale favorizované Brňanky vítězství pohlídaly, zvlášť když v dresu Pražanek hrály v té době hned čtyři basketbalistky se čtyřmi fauly na kontě (Elhotová, Mokrošová, Burseová a Whalenová).

„Rozhodující bylo v zápase útočné doskakování, v něm nás Brňanky přeskákaly. Měli jsme i problémy se střídáním, neměli jsme už žádnou dlouhou hráčku. Je to škoda, předvedli jsme dobrý výkon a určitě jsme měli na to prohrát menším rozdílem,“ uvedl kouč USK Lubor Blažek, který v zápase postrádal zraněnou francouzskou oporu Sandru LeDréanovou.