Ve středu v zahajovacím zápase Euroligy prohrály na hřišti maďarské Šoproně 67:73, přestože úvodní čtvrtinu ovládly o třináct bodů. „Byl to šťastný zápas pro domácí tým. V druhé polovině jsme začali být nervózní," povídal asistent brněnského kouče Milan Veverka.

ŠOPROŇ - IMOS BRNO 73:67
Po čtvrtinách: 14:27, 28:40, 49:56.
Nejvíc bodů: Fegyvernekyová 25, Farisová 14, Hawkinsová 12 – Hanušová 27, Pecková 13, Jalčová 9.
Fauly: 21:21. Trestné hody: 17/14 – 17/15. Trojky: 3:6.

Imos zažil po roce maďarské deja vu. Loni v prvním utkání základní skupiny prohrál v Györu o dva body, tentokrát nestačil na Šoproň. „Tehdy jsme meli jiné družstvo, byla s námi Hanka Horáková a byli jsme tomu vítězství o něco blíž," vzpomněl si Veverka.

Brňankám včera vyšel vstup do utkání, když v první čtvrtině soupeře zcela přehrály. Jenže poté se nedokázaly vyrovnat s nástupem zvýšené agresivity Šoproně a také bouřícího publika v MKB Areně. Klíč k úspěchu domácích představovala Žsofia Fegyvernekyová, která v utkání zaznamenala 25 bodů. „Zvedla tým. Hrála chytře a tvořila naši hru," chválil domácí oporu trenér Igor Polenek.

Nijak také netajil, že proti Imosu sázel na užší kádr soupeře. „Brno má sedm kvalitních hráček, ale další tak dobré nejsou. Proto jsme chtěli držet vysoké tempo," uvedl.

Pro Brňanky tak bylo utkání náročné i z fyzického hlediska. „Je to úplně něco jiného než česká liga. Kdo si to nezkusil, neuvěří. Přitlačily nás po celém hřišti, proti jejich agresivní obraně to bylo náročné," připustila brněnská kapitánka Anna Jurčenková.

Imos může podobný problém provázet i v dalších utkáních. „Tolik kvalitních hráček nemáme a je možné, že i další soupeři na nás budou hrát podobně," řekl Veverka.

Brno může těšit alespoň kvalitní výkon z první čtvrtiny. A zejména Aleny Hanušové, která se v utkání blýskla 27 body. „Jenže pak nám odešla střelba a dopouštěly jsme se mnoha ztrát," mrzelo Jurčenkovou.

Příští středu čeká Imos domácí euroligová premiéra proti polské Wisle Krakov.