V Turecku vyhrály Češky všechny tři své zápasy. Nejprve přehrály Nový Zéland a Argentinu a pak v přímém duelu o postup zdolaly nepříjemné Japonsko. "Turnaj ukázal, že dnes už umí basketbal hrát každý a ani jeden ze soupeřů nebyl lehkým protivníkem. Úroveň jde všude hodně nahoru a konkurence byla opravdu veliká. I africké celky se zlepšily, vždyť Mozambik málem zaskočil silnou Koreu," hodnotil turnaj po příletu trenér Lubor Blažek.

Postupu českého týmu na třetí hry v řadě si váží i proto, že kromě soupeřek musel bojovat i se zdravotními neduhy. Ať už to byly záda Ilony Burgrové, pata Jany Veselé či zuby u Kateřiny Bartoňové. "Bylo tam toho víc. I z tohoto pohledu to rozhodně nebyl jednoduchý turnaj. Jsem rád, že jsme se s tím dokázaly poprat," dodal Blažek.

K vypořádání se s problémy zdravotního rázu budou mít hráčky čas během pětidenního volna a následného regeneračního soustředění v Lázních Bělohrad. "Tam se sejdeme v pátek a příprava začne od začátku jako před kvalifikací," připomněl Blažek, že právě v Bělohradu odstartovala i příprava na boj o Londýn. "Ale už během volna budou hráčky plnit individuální plán, aby se udržovaly v kondici," dodal.

V pátek začne přípravu aktuální dvanáctka hráček, ale o tři dny později už se k nim připojí i Petra Reisingerová a Kamila Štěpánová, které se nevešly do nominace pro kvalifikaci, přesto mají šanci ucházet se o místo v olympijském kádru. "Pozice bude pro všechny stejná. Říká se vítězná sestava se nemění, ale je třeba brát v potaz los a to, jaké soupeře dostaneme. Podle toho budeme sestavu vybírat," řekl Blažek.

Příprava bude následně pokračovat soustředěním v Trutnově a Jindřichově Hradci, kde Češky sehrají dvě přípravná utkání s Ruskem. Pak už zamíří do Londýna, kde ještě před startem olympijského turnaje sehrají jedno přípravné utkání pravděpodobně s Tureckem.