Dvě výhry nad evropskými šampionkami z Ruska, pak hrobové ticho. Až deset dní před vzplanutím olympijského ohně se v kabině českých basketbalistek vyjasnilo, které hráčky budou reprezentovat republiku v jediném kolektivním sportu, který se do Londýna kvalifikoval. Ze třináctičlenné nominace nakonec trenér basketbalistek Lubor Blažek vyřadil nejstarší hráčku. Historicky nejlepší střelkyni domácí ligy Petra Reisingerová se velký sen rozplynul.

Obě hráčky klubu ze Žabovřesk v nominaci zůstaly. Jak pevnou měly pozici před závěrečným zužováním, ale Bla-žek neprozradil. „Sedm hráček si myslelo, že se do nominace nedostane. Já se ale rozhodoval hlavně mezi třemi. Nominace se mohla změnit na úkor křídel nebo pivotů," prohlásil reprezentační kouč.

Pivotky Alena Hanušová i Tereza Pecková se na olympiádu podívají. „Myslím, že si oddechlo všech nás dvanáct. Dostat se na olympiádu je splněný sen. Jsem šťastná," rozplývala se nejlepší střelkyně Frisca z minulé sezony Tereza Pecková.

Její klubová spoluhráčka nezasáhla do vítězných duelů s Ruskem kvůli nemoci. Nepřispěla tak k výhrám 73:63 a 57:48. „Od pondělí jsem měla rýmu a kašel, pak mě bolely klouby. Trochu jsem se bála, že to moji nominaci ohrozí," přiznala Hanušová.

V nominaci zůstalo také pět pamětnic minulých her v Pekingu. Velká část vyrostla pro světový basketbal v Brně. Tréninkové metody brněnského a bývalého reprezentačního kouče Jana Bobrovského dobře znají kapitánka Hana Horáková, Eva Vítečková, Jana Veselá, Petra Kulichová a Kateřina Elhotová. Čtyři z nich až na Elhotovou si navíc zahrály i na hrách v roce 2004 v Aténách.

Basketbalistky vyrazí do Londýna v pondělí. V olympijské hale je čeká poslední přípravné utkání s Kanadou. Příští pátek si pak užijí slavnostní zahájení a hned druhý den ráno vstoupí do olympijského turnaje duelem s Čínou.

Ve skupině mají i Chorvatsko, Turecko, Angolu a suverénky z USA, jimž Češky podlehly ve finále domácího mistrovství světa 2010. „Skupina není lehká. Jsou tam kvalitní evropské týmy, jasný favorit Spojené státy, mistr Asie Čína a mistr Afriky Angola. Ani ji nelze podcenit. Vždyť kdo by čekal, že mezi muži postoupí na olympijské hry Nigérie na úkor favorizovaného Řecka?" hodnotil Blažek.

Brněnská stopa - nominace basketbalistek na olympijské hry:

Alena Hanušová – Má za sebou skvělou sezonu v brněnském dresu. K nominaci ji pomohla i univerzálnost.

Tereza Pecková – Loňská brněnská posila potvrdila pevnou ruku a patřila k nejlepším ligovým střelkyním, trenér Blažek bude spoléhat i na její dynamiku.

Hana Horáková – Dlouholetá kapitánka reprezentace i brněnského Gambrinusu, nejlepší hráčka Evropy pro rok 2010. Vůdčí osobnost výběru.

Eva Vítečková – Střelecká tahounka reprezentace. S brněnským klubem získala sedm mistrovských titulů.

Jana Veselá – Další bývalá opora Brna, kde strávila pět sezon. Před čtyřmi lety odešla do španělské Valencie.

Petra Kulichová – Stejně jako Veselá byla pět sezon věrná Brnu, pak neodolala lákání Prahy. Elitní pivotka Blažkova výběru.

Michaela Zrůstová – Ještě před minulou sezonou hráčka brněnského Valosunu. Nyní sbírá zkušenosti v pražském USK.

Další hráčky v nominaci: Kateřina Bartoňová, Lenka Bartáková, Kateřina Elhotová, Kateřina Zohnová, Ilona Burgrová.