Pro začátečníky, kteří chtějí okusit lezení v přírodě, je ideální cvičná skála Klatte-garten v Lažánkách na Brněnsku. „Nezkušeným lezcům doporučuji udělat první kroky na umělé stěně pod vedením instruktora, a pak teprve skálu,“ uvedl instruktor Radek Lienerth.

Ilustrační foto
Mrtvice patří mezi významné zabijáky v kraji. Může za ni i znečištěný vzduch

Odborné kurzy trenéři doporučují především kvůli osvojení správných návyků. „Mnozí lidé lezou podle toho, co obkoukali na internetu. Spousta samouků tak riskuje vážný úraz,“ vysvětlil instruktor Marek Stehlík z Lezeckých kurzů Brno.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta EvjákováBaštu pro mírně pokročilé i ostřílené lezce představuje oblast Moravského krasu a Moravských pískovců. „Pískovcové skály jsou sice drsnější na kůži, ale mají větší tření na nohy. Lezci se tak snadno postaví a neujede jim noha. Moravský kras je pak číslo jedna z pohledu kvantity i kvality,“ upřesnil instruktor Jan Šálek z lezecké školy Nadzemí.

Lezecké vyžití pro mírně pokročilé i zkušené nabízí i Jevišovice, Pálava nebo okolí vodní nádrže Dalešice. „Jižní Morava poskytuje velmi příhodný lezecký terén, což dokládá i fakt, že z Brna pochází jeden z nejlepších lezců světa Adam Ondra,“ dodal Lienerth.

Hroši Brno.
Posily se vyplatily. Baseballoví Hroši míří do play-off extraligy

Druhy lezení na skaláchSportovní lezení
lezení po sportovních cestách a zdolávání skalních obtíží vlastní silou
Pískovcové lezení
varianta sportovního lezení se zvláštními pravidly a způsoby jištění
Bouldering
druh lezení bez lana na malých skalních blocích nebo nízkých skalách
Drytooling
překonávání skalních partií s mačkami a cepíny (má i svou zimní odnož)