Vede například přímo přes Špilberk, Novou radnici, Denisovy sady či kolem Katedrály svatého Petra a Pavla. „Spousta Brňáků třeba Špilberk vůbec nezná. Chodím tam s kolegou téměř každý den běhat. Chceme lidem tyto lokality představit," popisuje organizátor Aleš Čtvrtníček podnět k pořádání běhu.

5 a 10 mil Brnem
Termín: 27. září 2014 v Brně
Program:
16.00: dětské atrakce Kinderwelt
17.00: kapela Sunday Chess
19.00: start dětských běhů – míle a půlmíle
19.30: vyhlášení výsledků dětských běhů – míle a půlmíle
20.00: start závodů na pět a deset mil
20.35: předpokládaný doběh vítěze závodu na pět mil
21.10: předpokládaný doběh vítěze deset mil
22.00: vyhlášení výsledků, dekorování vítězů

Účastníci závodu, který spadá do akce Brněnské dny pro zdraví, zažijí v premiérovém ročníku neopakovatelnou atmosféru nočního centra města a parku kolem hradu Špilberk. Poběží se i místy, kam se jindy dostanou jen těžko. Start a cíl je u hotelu International v Husově ulici. „Závod ocení ti, kteří si chtějí hlavně užít atmosféru nočního Brna, ale také třeba podat výkon a vyhrát nějakou z peněžních prémií," podotýká Čtvrtníček.

Na startu prvního ročníku jedinečného závodu se představí zhruba devět stovek běžců. „Kapacita je téměř naplněná. Na místě nachystáme ještě dvě stě startovních čísel pro ty, kteří se chtějí zaregistrovat až těsně před začátkem," zve organizátor další běžce. Největší hvězda bude Petr Vabroušek. „Slaví zrovna narozeniny, zaběhne si tu takový slavnostní závod," směje se Čtvrtníček.

Nejlepší český ironmanský triatlonista si při oslavě jedenačtyřicátých narozenin v sobotu zaběhne dokonce dva závody. Vedle brněnského startuje ještě dopoledne na desetikilometrové trati ve Zlíně. „Deset kilometrů je na ironmanskou přípravu dost málo, takže si ještě přidám večer," uvádí Vabroušek na svém facebookovém profilu.

Vedle hlavních závodů na pět a deset mil, které odstartují v osm hodin večer, jsou na programu i běhy pro děti a doprovodný program. Účastníci mohou také využít slev do různých kulturních zařízení.

Lidé musejí počítat s dopravním omezením. Na několik hodin pořadatelé uzavřou Husovu ulici a Šilingrovo náměstí. Omezení budou také v Gorazdově ulici.

Návštěvníci centra musejí počítat s uzavírkou Husovy ulice a Šilingrova náměstí. Gorazdova ulice bude uzavřená částečně. Podrobnější informace o změně vedení hromadné dopravy najdete webu Dopravního podniku města Brna.