S Vrabcovou Nývltovou se Míč domluvil asi tři týdny před maratonem, když reagoval na její výzvu na Facebooku. „Eva sháněla vodiče, jelikož Jirka (Homoláč – pozn. red.) zkoušel běžet taky na olympijský limit a nemohl dělat vodiče, jak byli prvně domluvení. Protože mám rád výzvy a chtěl jsem pomoct, tak jsem jí napsal. Hned reagovala, že se mnou počítá a dává mi důvěru," povídá.

Vrabcové Nývltové se krize v závodu vyhnula, časem těsně nad dvě a půl hodiny splnila olympijský limit. „Sice jsme byli od začátku trochu rychlejší, ale říkala mi, že se cítí dobře a chce běžet v takovém tempu," popisuje Míč.

Běžkyně před maratonem předesílala, že si nevezme hodinky a poběží podle toho, jak se bude cítit. Nakonec si je ale na ruku dala a udělala dobře. „Čas jsem jí hlídal, ona se podívala až po 30. kilometru, kde jsem odpadl. Dostal jsem křeče do břicha, chytla se proto dalších závodníků a do cíle doběhla beze mě. Mrzí mě, že jsem ji nedotáhl až do konce, ale rozběhli jsme to tak, že to v klidu zvládla," říká. Míč se nakonec do cíle dostal o deset minut později. „Šlo už jen o výklusové tempo, ale chtěl jsem závod taky doběhnout," dodává.

Oba běžci se následně potkali až na hotelu. „Omlouval jsem se jí, ale ona mi děkovala. Rád se role vodiče zhostím i v dalších závodech, když bude mít zájem," ujišťuje. „V Riu to možné není," směje se.

ADAM HAVEL