Na kole kombinujete řadu disciplín. Jaký vztah máte k Downmallu, tedy ježdění v nákupním centru?
Raději jezdím někde v lese, není to zrovna to, co mě baví nejvíc. Po několik závodech už brzy přijde stereotyp. Na druhou stranu jde o nejlepší alternativu na zimu, když je všude metr sněhu.

Přes měsíc jste rehabilitoval po zranění kolene a o víkendu jste v prvním letošním závodě slavil vítězství při druhém díle Downmall Tour v Budapešti. Čekal jste, že vám to po pauze půjde?
Ne. Měsíc jsem nic nemohl dělat, ale ukázalo se, že noha neztratila na síle. Trať v Maďarsku však nebyla tak fyzicky náročná. Teď v Praze půjde víc o šlapání a tam se ukáže, jak na tom jsem.

Úvodní závod série v Německu jste vynechal, v Maďarsku jste vyhrál. Můžete po finále v Praze pomýšlet na celkový triumf?
Výhru mi přiblíží jen shoda okolností. Jsou to jen tři závody a já jeden z nich nejel. Ostatní kluci absolvují všechny a jsou ve výhodě. V nákupním centru Arkády se však boduje dvojnásobně. Když vyhraju a ostatní kluci ze špičky to pokazí, můžu ještě skončit první. V obchoďáku jsou kluzké podlahy a stát se může cokoli.

Co vás při podobných typech závodů nejvíc baví?
Nejlepší bývá závěrečný velký skok. Jedete uličkou v relativním klidu a najednou vyskočíte přímo na hlavní prostranství centra do totálního řevu diváků. Člověk z toho pokaždé skoro ohluchne. (úsměv)

Loni jste vyhrál všech pět závodů světové fourcrossové série 4X Pro Tour a celkově ji vyhrál. Dařilo se vám i v jiných disciplínách, čeho si ceníte nejvíc?
Sezona byla hvězdná, akorát mi nevyšlo mistrovství světa ve fourcrossu, kde mě rozhodčí v semifinále kvůli maličkosti diskvalifikovali. Nejvíc si však cením titulu King of Crankworks.

O co jde?
Pro nás, takzvané gravity jezdce, co jezdíme z kopce dolů, je to něco jako olympiáda. Jde o seriál několika závodů, který kombinuje různé disciplíny, ze kterých vyjde jediný vítěz.

Která pro vás byla nejtěžší?
Nelíbil se mi paralelní slalom, kde vedle jízdy v brankách musíte ještě předvést triky na dvou skocích. Jelikož normálně jezdím jen co nejrychleji dolů a žádné triky při tom nedělám, bylo to pro mě obtížné. Vždy jsem předvedl jen něco minimálního. Vynahradil jsem si to však jinde.

Dobrý dojem jste loni zanechal i ve světové sérii městských sjezdů…
Nejlépe jsem skončil druhý v Bratislavě. Při jiných startech jsem měl trochu smůlu. Třeba v Chile jsem dlouho průběžně vedl, jenže mi pak bouchlo zadní kolo. V Mexiku mě zase zdržel člověk, co mi vběhl do trati.

Sezona snůBrněnskému bikeru Tomáši Slavíkovi se loňská sezona nadmíru vydařila. Nejvíc si cení titulu King of Crankworks, což je série závodů, které pro sjezdaře na kolech znamenají něco jako olympiádu. Už popáté zvítězil ve světové fourcrossové sérii 4X Pro Tour, když ovládl všech pět podniků. Smůlu měl jen na mistrovství světa ve fourcrossu, když po diskvalifikaci skončil v semifinále.