Jeden vyhraný zápas stačil brněnskému boxerovi v prostějovských barvách Ludevítu Plachetkovi k bronzové medaili. Ale on chtěl víc.

„Jenže zastavila mne střevní chřipka, měl jsem křeče a hrozně mě bolelo břicho,“ povídal na omluvu, že se nedostal alespoň do českého finále. V kategorii do 75 kg porazil v prvním kole Zaspala, ale v semifinále nestačil na domácího Sojku.

„Je to škoda, ale měl jsem jen 72 kilo a byl jsem hodně zesláblý,“ přiznává šestatřicetiletý borec, který si do loňska odpykával třináctiletý trest za zabití matky své přítelkyně. I proto se od olympiády v Atlantě nikde nemohl ukázat, za mřížemi však poctivě trénoval, aby se mohl k boxu vrátit. Letošní šampionát však byl možná jeho vůbec posledním.

„Dávám teď boxu dvakrát tolik, než jsem mu dával předtím, i ve vězení jsem trénoval,“ tvrdil před prvními závody loni na podzim. Návrat uzpůsobil tomu, aby šel k profesionálům. „Pracuje poctivě,“ tvrdí šéf jihomoravského boxerského centra Miroslav Kubánek.

Jenže v Ostravě někdejšího „Brněnského tanka“ zastavila nemoc. „Chtěl jsem určitě nejmíň do finále, věřil jsem, že můžu i vyhrát,“ tvrdí Plachetka. „Se Sojkou prohrál těsně, ale kdyby byl zdravý, porazí ho,“ myslí si Kubánek. Plachetka ještě rok touží zůstat mezi amatéry, aby do světa profesionálního boxu přestoupil v sedmatřiceti letech.

„Uvidíme, jestli mi bude sloužit zdraví, přece jen už nejsem nejmladší,“ poznamenal. I když rozdíly oproti mladším borcům necítí. „Když máte dostatek vůle a píle, tak nevidím rozdíl. Nejlepším stačím,“ je si jistý. Dnes budou moci jeho umění mezi provazy obdivovat i brněnští fanoušci boxu při závěrečném kole oblastního přeboru v Novém Lískovci. „Přinejmenším k exhibičnímu zápasu nastoupí, i když jej dál trápí střevní problémy,“ slibuje Kubánek.