V ringu plakal dojetím a těžko hledal slova, když děkoval fanouškům v brněnské hale Vodova. Český boxer Lukáš Konečný splnil sen mnoha boxerským generacím. Jako první Cech v historii získal pás profesionálního mistra světa. V souboji lehké střední váhy do 69,8 kilogramů o titul organizace WBO porazil Salima Larbiho z Francie.

Brněnský rodák Konečný splnil plán. Svého soupeře knokautoval. Larbi vydržel do sedmého z dvanácti tříminutových kol. „Nebylo to ani tak těžké utkání. Od začátku jsem věděl, že silově na mě nemá. Proto jsem vsadil na sílu a vyplatilo se to,“ povídal po zisku prozatímního pásu mistra světa třiatřicetiletý Konečný.

Do devadesáti dnů se teď dle pravidel WBO musí utkat s ruským boxerem Zaurbekem Bajsangurovem, který kvůli zranění březnový duel s Konečným zrušil a pás uvolnil.

Čtyři tisíce lidí

Konečného hnala za vítězstvím víc než čtyřtisícový dav. Když se ve třetím kole Larbi na chvilku do českého profesionála pustil, zmlkla. Vzápětí lidé vstávali po Konečného ještě drtivější odezvě. „Byli úžasní, vyhecovali mě a titul jsem získal i díky nim. Hlava pak nedokázala ustoupit, proto jsem nepředvedl tak technický boj. Kdybych boxoval, jak mám, skončil duel možná dřív a nemám na ksichtě takové odřeniny,“ culil se Konečný.

Český boxer se dočkal profesionálního titulu mistra světa poprvé v historii. Před čtyřmi lety neuspěl Konečný proti Ukrajinci Dzinzirukovi, prohrál také legendární Vilda Jakš i Rudolf Kraj.

Larbi ukázal velké boxerské srdce, protože od prvního kola schytal nespočet tvrdých úderů. „V sedmém kole jsem dostal ránu a nemohl jsem pokračovat. Byl jsem naprosto paralyzovaný, takže šlo o dobrou strategii. Přesto jsem pyšný a vyšel jsem ze souboje posílen,“ uvedl Larbi.

Roli favoritky splnila také jedenadvacetiletá německá boxerka Christina Hammerová, která porazila africkou šampionku Julii Queen Tshabalalaovou. Ve váze do 72,5 kilogramů nyní drží pásy WBO WBF. Navíc ji za vlastní přijala brněnská hala. „Publikum bylo skvělé. Mám za sebou úžasný zápas a jsem ráda, že jsem se ho zúčastnila,“ usmívala se nejmladší šampionka historie Hammerová.

Její soupeřka od začátku nestačila, přesto vydržela všech deset dvouminutových kol. „Snažila jsem se být zdatnou soupeřkou, bojovala jsem, ale nepředvedla jsem to nejlepší. Moje příprava nebyla úplně optimální, když se zápas nejprve odložil a pak zase nařídil. Jsem překvapená svým výkonem, že jsem vydržela stát v ringu s mistryní světa deset kol,“ říkala matka dvou dětí Tshabalaová.

Boxer Lukáš Konečný: Vsadil jsem na sílu

Brno – S pocitem, se kterým dnes nad ránem mířil do postele Lukáš Konečný, ještě nikdy v historii žádný Čech neusínal. Třiatřicetiletý Brňan je totiž mistr světa v boxu. Včera večer smetl z ringu Francouze Salima Larbiho a v sedmém kole slavil výhru k.o. Konečný v Brně vybojoval titul ve střední lehké váze organizace WBO. „Takhle to má být. Přineste pivo a ne mikrofony,“ smál se po vítězném duelu s půllitrem v ruce.

Vypadalo to, že zápas je pro vás hračka?

Věděl jsem, že jsme favorit a musím vyhrát. Už jsem boxoval těžší zápasy. Tenhle byl těžký psychicky, protože byl doma.

Po zápase jste vypadal dojatě.

Bydlím pětadvacet let v Ústí a možná tam i zůstanu, ale Brno je Brno. Diváci tady jsou asi nejvíc přející. Klidně kašlu na nějakou Ameriku. Lepší je boxovat doma. Čekal jsem výhru. Myslím, že už jsem měl být mistr světa v roce 2008. Teď je pro mě titul emotivnější, protože v Brně je nemocný táta.

Vyprovokovalo vás třetí kolo, kdy jste schytal tvrdé údery?

Asi jo. I kolo před koncem jsem něco chytil. I tehdy jsem vsadil na to, že ho přeboxuju silově. To se povedlo. Cítil jsem tuhle přestřelku, ale pořád jsem věděl, že by musel přidat.

Překvapil vás něčím Larbi?

Vydržel. Byl bojovný a boxoval dobře technicky. Projevilo se, že mám víc zkušeností. Je mladý. Ke konci jsem už viděl, že po ringu sotva chodí a nemůže dýchat. Bál se, aby nedostal úder hned po sobě na stejné místo.