Částku budou sportovci dostávat od letošního listopadu do 23. února 2014. "Je to částka docela slušná, která může v přípravě pomoci. Věřím, že postupně vystoupáte za sebou ty schůdky, kvalifikujete se a případně uspějete," řekl na tiskové konferenci Martin Doktor, ředitel sportovního úseku Českého olympijského výboru.

"Výrazně nám to pomůže finančně a bude to trochu jednodušší. Doufám, že se všichni sejdeme na olympiádě," řekl krasobruslař Michal Březina. "Na poskládání nových programů a jejich přípravu potřebuji zhruba milion korun," vypočítal od dubna svěřenec olympijského vítěze Viktora Petrenka z Ukrajiny.

Vedle Březiny si mohou zlepšit třeba regeneraci v přípravě, metodiku, lékařské zabezpečení či jiné věci spojené s cestou do ruského Soči ještě bobista Radek Matoušek, boulařka Tereza Vaculíková, biatlonista Michal Krčmář, snowboardistka Eva Samková, sdruženář Miroslav Dvořák, sáňkař Matěj Kvíčala, rychlobruslařky Kateřina Novotná na krátké trati a Karolína Erbanová, běžec na lyžích Martin Jakš, sjezdařka Kateřina Pauláthová a skokanka na lyžích Lucie Míková.

"Já přemýšlím, že si pořídím silniční kolo, abych vylepšil letní přípravu," uvažoval Dvořák, jak peníze využije. "S cestami na Světové poháry do Asie a Ameriky vyjde sezona přes milion," řekla Erbanová, nejlepší česká juniorka roku v rámci ankety Sportovec roku 2012 a od soboty vítězka závodu SP na 1000 metrů.

Český olympijský výbor (ČOV) vždy osloví sportovní svazy, od kterých dostane konkrétní žádosti na podporu. Ty následně schválí zástupci MOV v Lausanne. Stipendia mimo jiné využívali bronzoví olympijští medailisté překážkářka Zuzana Hejnová z Londýna a moderní pětibojař Libor Capalini z Atén 2004.