Alespoň na jednoho sázeli. Zůstalo jen u přání. Nikdo se tří brněnských sprinterů neprošel sítem kvalifikace sprintu, tedy závodu na 200 metrů s letmým startem na světovém šampionátu v dráhové cyklistice.

Nejlépe dopadl třicátý Denis Špička s časem 10,453 sekundy. „Čekal jsem postup aspoň od jednoho, ale s dosaženými časy to nebylo reálně. Bohužel lépe sprint neumí, v něm se totiž nejvíce projevuje, že nemáme dráhu. Proto jsme do něj ani nevkládali velké naděje. Kluci nedokáží jít pod 10,4 a horší čas na mistrovství světa nestačí. Loni by ještě postoupili, letos už ne,“ pravil reprezentační kouč Petr Klimeš.

V listině šestačtyřiceti sprinterů se Brňané poskládali do rozmezí čtyř pozic. Na postup potřebovali čas 10,322 sekundy. „Byl bych spokojený s hranicí osobního maxima, které mám 10,3. Bohužel se nezadařilo, takže spokojenost rozhodně není,“ pronesl třiatřicátý Adam Ptáčník, který projel 250 metrů za 10,515 sekundy.

O příčku před ním skončil Tomáš Bábek, který pátečním devátým místem v pevném kilometru zařídil nejlepší výsledek jezdců Dukly Brno v Kodani. „S časem jsem spokojený vzhledem k tomu, že jsem den předtím jel kilák. Už před závodem jsem cítil, jak mám ztuhlé nohy a tělo vyšťavené. Prioritou na šampionátu pro mě byl kilák, sprint jsem bral spíš jako doplněk. Ale zkusil jsem ho, když už jsem se kvalifikoval,“ uvedl Bábek k výkonu 10,498 sekundy.

Nejlépe dopadl mistr Evropy ve sprinterském omniu Špička, přesto za postupem zaostal o šest míst. „V duchu jsem doufal v 10,25, což mi bohužel nevyšlo. Měl jsem závod dobře rozjetý, jenže ke konci mi došly síly. Jsem zklamaný a výsledek svědčí o tom, že zase tak dobří nejsme. Na mě to byl dost pomalý čas,“ kál se český rekordman.