„Vyškrtnutí ze seznamu olympijských sportů je pro zápas v České republice smrtící. Bez dotací se budeme připravovat strašně těžko," tvrdí elitní volnostylařka brněnského klubu TAK Hellas Lenka Martináková.

Co vám prolétlo hlavou, když jste se dozvěděla, že černého Petra dostal zápas?

Zaskočilo mě to. Jde o sport, který stál u počátku olympijských her. Najde se víc odvětví, která nejsou tak atraktivní. Rozhodně mě to překvapilo.

V minulém roce se v Londýně bojovalo ve 26 různých sportech, z nichž mnohé byly pod palbou kritiky. Které byste z olympiády vyškrtla místo zápasu?

Třeba taekwon-do mi nepřijde příliš záživné. A u fotbalu si myslím, že na hry také nepatří.

V ohrožení byly také moderní pětiboj, badminton, stolní tenis a právě taekwon-do. Proč po-dle vás zatím padla volba zrovna na zápas?

Dělí se na dva styly. V posledních letech se u řeckořímského mluvilo o tom, že není atraktivní. Došlo i na nějaké změny v pravidlech. Ale asi zatím neměly takový účinek, jak se čekalo.

Definitivně se rozhodne až v září. Znamenalo by posvěcení rozhodnutí „vraždu" pro tento sport?

V České republice určitě. Pokud nebude mít tuhle nálepku, nedostane žádné dotace od olympijského výboru. Navíc jsou hry cíl každého špičkového sportovce.

Věříte, že se situace změní?

Uvidíme, jestli se naše mezinárodní asociace dokáže obhájit.

Pokud nakonec zápas z nabídky skutečně zmizí, naposledy se objeví za tři roky v brazilském Riu de Janeiro. Znamenalo by to pro vás zvýšenou motivaci probojovat se na poslední zápasnickou olympiádu?

Rozhodně. Ale měla bych problém s přípravou. Bez dotací jde o složitý úkol.

Zápas na olympijských hrách

Zápas byl součástí už starověkých olympiád a nechyběl ani na prvních novodobých hrách v roce 1896. Po krátké přestávce se v roce 1904 do programu vrátil, od roku 2004 zápasily na olympijských žíněnkách i ženy. Loni v Londýně 344 zápasníků bojovalo o jedenáct sad medailí ve volném stylu a o sedm v řecko-římském.

Čeští a českoslovenští zápasníci získali v historii olympijských her jednu zlatou, sedm stříbrných a sedm bronzových medailí. O nejcennější kov se na hrách 1972 v Mnichově postaral Vítězslav Mácha v řecko-římském stylu. Posledním československým medailistou pod pěti kruhy byl v roce 1988 v Soulu Jozef Lohyňa, bronzový ve volném stylu.