Úspěch v kolové se nerodil lehce. Mistrům světa z roku 2004 nevyšel vstup do turnaje proti silnému triu soupeřů z německy mluvících zemí. Nejprve podlehli 3:4 Švýcarsku, následovala prohra 1:5 s Německem a poté 1:3 s obhájci titulu z Rakouska.

Prvních bodů ve skupině se dočkali až po vítězství 1:0 nad Francií a remíze 3:3 s Belgií. „Nervózní ze špatného úvodu jsme nebyli. Věděli jsme, že v závěrečných dvou utkáních ve skupině musíme bodovat, abychom skončili na čtvrtém místě a zajistili si tak postup do play off," popsal Skoták.

V rozhodujícím duelu o postup mezi nejlepší trojici šampionátu se česká dvojice utkala znovu s Němci. „Nějak se jich nemůžeme zbavit. Hráli jsme s nimi klíčový zápas poněkolikáté a konečně jsme jim oplatili jejich předešlá vítězství," těšilo čtyřicetiletého Skotáka po těsné výhře 4:3.

Přišlo zranění

V boji o postup do finále už nestačili 0:2 na Švýcary, kteří pak ve finále podlehli rakouské dvojici Patrick Schnetzer, Markus Bröll 1:4. „Se Švýcary jsem spadl a narazil si rameno. Pak už jsem moc nemohl. Dost mě to bolelo a omezovalo při střelbě," přiblížil semifinálovou bitvu Skoták. „Za bronz jsme ale moc rádi," dodal.

Další medailový zisk čeští reprezentanti už nezaznamenali. Sedmá místa shodně obsadili v krasojízdě jednotlivců mladí Jakub Mašek a Adéla Přibylová. Nedařilo se matadorovi krasojízdy Arnoštu Pokornému, který pokazil závěr svého vystoupení a skončil až devátý. „Provedl jsem hlouposti, za které jsem zbytečně ztratil body," komentoval nepovedené vystoupení. Novým mistrem světa v krasojízdě mužů se stal Němec Michal Niedermeier, v ženách ho napodobila jeho krajanka Corinna Biethanová.

Českou sálovou cyklistiku čeká velká výměna generací. Brněnským mistrovstvím se s vrcholovou kariérou rozloučila dvojice hráčů kolové, Pokorný i další dlouholeté reprezentantky v krasojízdě dvojic Andrea Petříčková s Ivou Valešovou. „Začíná nová éra. Nějaké talenty máme. Například Adéle Přibylové je teprve sedmnáct a předvedla zde výborný výkon," doufal Pospíšil, že se podaří stálice důstojně nahradit.

Bronz v krasojízdě žen brala brněnská Nicole Frýbortová, která však po neshodách s vedením české sálové cyklistiky reprezentuje Slovensko.

Konečně jsme Němcům oplatili předešlé porážky, těší reprezentanty v kolové po zisku bronzu

Brno – Na svém posledním světovém šampionátu bojovali ze všech sil. Petr Skoták si dokonce po obětavém brankářském zákroku bolestivě poranil rameno. Dřina se jim ale vyplatila. Čtyřicetiletý Skoták s o čtyři roky starším Pavlem Šmídem vydolovali na brněnském mistrovství světa v sálové cyklistice bronzové medaile z turnaje v kolové. „Lítat po hřišti s těmi mladými divočáky není vzhledem k našemu věku jednoduché, jsme ohromně rádi," neskrýval nadšení Skoták.

Po turnaji vypadáte zbitě…

Skoták: Jsem zatejpovaný skoro všude. Dostal jsem ránu do nosu a pak i do obličeje. Při rozcvičování jsem si vykloubil záhadně prst. To se mi ještě nestalo. V posledním zápase jsem při náhodném brankářském zákroku spadl bolestivě na rameno a už jsem moc nemohl.

Co pro vás bronzová medaile znamená?

Šmíd: Jsme spokojení. Trochu jsme se v úvodu turnaje trápili. Vždy byly výsledky o gól o dva a nám nepřálo moc štěstí. V rozhodujícím utkání s Němci jsme prolomili smůlu a konečně je porazili.

Skoták: Jsme ohromně rádi. Je to odměna pro všechny, nejen pro nás. Kov je hodně cenný i vzhledem k našemu věku. Lítat na hřišti s těmi mladými divočáky není jednoduché.

Předtím jste byli na mistrovství světa třikrát čtvrtí…

Šmíd: Brambor máme schovaných dost. Tlak v Brně byl velký, naštěstí jsme ho zvládli. Vrátili jsme to trochu organizátorům.

Co říkáte na bouřlivou atmosféru v hale?

Skoták: Mám to rád, nabíjí mě. Doplňuje nám energii ve hře. Že tu byli hlavně Němci a Švýcaři, mně nevadí. Umí vytvořit bouřlivé prostředí. Pro každého to představuje úžasný zážitek.

Jak často se povede takový zákrok, jaký jste předvedl, Petře?

Skoták: Takhle vypadá brankářský zákrok útočníka. Rukama chytat neumím, tak jsem zvedl zadní kolo a úmysl Švýcara jsem přečetl. Pak jsem se bohužel zranil, nemohl jsem pořádně držet řídítka.

Může někdo napodobit úspěchy bratrů Pospíšilů, kteří šampionát ovládli dvacetkrát?

Šmíd: Určitě ne. V současnosti je šest evropských týmů vyrovnaných. Taková dominance není možná.