Devatenáctiletý závodník a syn bývalé brněnské gymnastky Hany Říčné si místo v testovacím závodě zajistil padesátou příčkou z mistrovství světa v Glasgowě loni v říjnu. „Místo na olympiádě už si v podstatě vybojoval a existuje jen teoretická šance, že ho o něj připraví někteří závodníci, kteří se kvalifikují přes soutěž družstev. Je možné, že po posledním testovacím závodě třeba pět procent gymnastů vyřadí," odhaduje bývalý český reprezentant Vlk.

David Jessen
Narodil se 12. května 1996 v Brně, jeho matka je Hana Říčná. Bývalá skvělá brněnská gymnastka v roce 1994 emigrovala do zámoří. Jessen reprezentoval v mládežnických kategoriích Spojené státy, loni se rozhodl startovat za Českou republiku. Jeho otec Lorin je gymnastický trenér dánského původu.

Stabilní forma hovoří pro postup Jessena. V Americe, kde žije, nedávno vyhrál dva závody. „Je vysoko nad kvalifikačním limitem, musel by pokazit všechna nářadí nebo se zranit, nenastoupit. Hranice je 81 nebo 82 bodů, Davidovy možnosti jsou až kolem 87. Pro laika jeden pád znamená ztrátu asi jednoho bodu. Takže by musel asi pětkrát nebo šestkrát spadnout, aby na olympiádu nejel. Většinou se podaří jeden až dva pády," vysvětluje Vlk.

Jessen se může stát prvním gymnastou Sokola od roku 1996, který se dostane na olympiádu. V Atlantě reprezentoval Jiří Fiřt.

Další mužští závodníci měli k olympijské metě daleko. „V České republice existují jen dva profesionální trenéři sportovní gymnastiky. Za minulého režimu jich bylo od státu placených čtyřicet. Teď odcházejí za lepším výdělkem do zahraničí, v Německu, Rakousku a ve Švýcarsku jich máme asi deset," říká Vlk.