VYBERTE SI REGION

Brněnští triatlonisté se museli uskromnit

Brno - Na Brněnskou přehradu se po roční odmlce vrací Ekol Superprestige. Závod vypadl z Evropského poháru, je součástí mistrovství ČR.

3.9.2010
SDÍLEJ:

Filip Ospalý.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Utahujeme opasky. Heslo, které v současnosti razí česká společnost, razí i brněnský triatlon.

I proto se tradiční závod Ekol Superprestige letos odehraje ve skromnějších podmínkách. Osmnáctý ročník se vrací po loňském intermezzu na výstavišti na Brněnskou přehradu. Kvůli nižšímu rozpočtu však vypadl z Evropského poháru. „Nepůjde o událost evropského formátu. Přesto bude na mistrovství republiky startovat kompletní česká i slovenská špička,“ ubezpečil ředitel závodu a manažer Ekol týmu Michal Kočař.

Právě jeho závodníci patří ke stálicím českého triatlonu. „Důchodci Filip Ospalý s Martinem Krňávkem si to určitě rozdají o prvenství,“ představil Kočař s dávkou humoru čtyřiatřiceti­letého, respektive šestatřicetiletého favorita závodu.

„Já se starý necítím. Do občanky se nedívám. Letošní sezona je pro mě jedna z nejúspěšnějších. Pražský sponzor mi napsal, že jsem z Moravy a zraju jako víno,“ usmívá se hlavní favorit Ospalý, který letos upustil od Světového poháru a věnuje se závodům v Spojených státech a polovičnímu Ironmanovi. „Změnil jsem strukturu závodů. Bezhákový model mi sedí mnohem víc,“ povídá Ospalý.

Parádní formu má také šestatřicetiletý matador Krňávek. Na nedávném Světovém poháru v Maďarsku bral třetí příčku. „V Brně startuje skvělý plavec Varga. Závod bude mít velice slušné tempo. Nepředpokládám, že bych měl být horší než druhý. Uvidíme, třeba to bude ještě lepší,“ přemítá Krňávek o svých ambicích.

„S Martinem se nehecujeme,“ tvrdí Ospalý, přesto si do parťáka z Ekol týmu rýpne. „Martin vidí, jaké je počasí. Chlad mu moc nesedí, i když se určitě bude chtít vytáhnout stejně jako Honza Čelůstka nebo Přema Švarc. Já svou kůži nedám lacino,“ hlásí Ospalý.

Ten se s dalšími soupeři vrací na Brněnskou přehradu a do jejího okolí, kde absolvují dvanáct set metrů ve vodě, třicet kilometrů na kole a osmikilometrový běh. „Závodníci na kole vyjedou až na Farinky, skoro až do Kohoutovic. Nečeká je nic lehkého,“ ušklíbne se Kočař, který věří v prvenství svých borců v obou elitních kategoriích.

Mezi ženami je favoritkou číslo jedna Radka Vodičková, která letos míří za třetím vítězstvím v celkovém pořadí evropského poháru. „Věřím, že v Brně vyhraju,“ hlásí pětadvacetiletá triatletka. Další elitní česká závodnice Vendula Frintová se kvůli zranění v Brně nejspíš neobjeví.

Organizátoři Ekol Superprestige už uvažují také nad příštím ročníkem. „Silná seniorská reprezentace nám odrůstá. Chceme podpořit mladé závodníky, proto přemýšlíme o uspořádání Evropského poháru juniorů. Nevylučujeme také polovičního Ironmana,“ přiznal Kočař. Příprava takového závodu však skýtá spoustu překážek. „V Brně bychom pro cyklistickou část museli najít minimálně třicetikilometrový okruh, který by byl pro dopravu uzavřen,“ popisuje Kočař jeden z problémů.

NEDĚLNÍ PROGRAM
Nedělní časový harmonogram:
Dorost, dívky (10.00)
Dorost, chlapci (10.10)
Juniorky (12.00)
Junioři (12.10)
Elite, ženy (15.00)
Elite, muži (15.10)
Všechny závody začínají na břehu Brněnské přehrady nedaleko hotelu Santon

Autor: Tomáš Svoboda

3.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies