Ze čtvrtfinále s Benátkami nad Jizerou postoupili Brňané už 21. března, dlouhou pauzu vyplnili i přátelským zápasem v Komárně. Semifinále odstartuje pro Brno dvěma duely venku, tým už se ale těší především na pondělní a úterní domácí střetnutí. „Hrál jsem v halách, kde diváci jen seděli a pili pivo, ale v Brně je to jedinečné. Fandění je hlučné a intenzivní," chválí ruský univerzál Sergej Andrianov.

Před svěřenci trenéra Ondřeje Marka ovšem stojí vítěz základní části. Na Jihostroj Brno v této sezoně vyzrálo v semifinále Českého poháru a porazilo jej 3:0. „Máme podobně založenou hru. Chceme dobře podávat, když se soupeř dostane pod tlak na servisu, má problémy, což se ukázalo v poháru. Chceme hrát přesně, rychle a agresivně," uvedl Marek.

Brněnští hráči připouštějí, že favorit série jsou Jihočeši, kteří získali za posledních šestnáct let osm mistrovských titulů. Brno vybojovalo poslední v roce 1990. „Soupeř je sehranější, my zase máme širší kádr. Otázka je, zda to bude stačit na to, abychom ho v sedmi zápasech čtyřikrát porazili," dodal Klapal.

Brno – Jihostroj1. zápas: středa 6. dubna, 18.00 (venku)
2. zápas: čtvrtek 7. dubna, 18.00 (venku)
3. zápas: pondělí 11. dubna, 20.15 (doma)
4. zápas: úterý 12. dubna, 18.00 (doma)
Případné další termíny:
5. zápas: pátek 15. dubna, 18.00 (venku)
6. zápas: pondělí 18. dubna, 18.00 (doma)
7. zápas: čtvrtek 21. dubna, 18.00 (venku)

Hrazdira hlásí útok na dvě venkovní výhry

Brno – Před bitvou o finále dbali na každý detail. Brněnští volejbalisté přizpůsobili přátelský zápas v Komárně i prostředí arény semifinálového soupeře z Českých Budějovic. „Je nižší než většina ostatních, ale v přípravném zápase jsme nastoupili v podobné tělocvičně, z toho můžeme těžit," míní brněnský kapitán Michal Hrazdira.

K úvodním dvěma duelům na palubovce Jihostroje odcestoval se svými spoluhráči už v úterý. „Na důležité zápasy jsme jezdili vždy den předem, i na pohár, abychom si zažili prostředí a vyzkoušeli halu, což v zahraničí funguje normálně. Je to pro nás sice nákladnější, ale může se to vyplatit. Dohodli jsme se, že nás pustí. Stálo by za zvážení to zanést do pravidel a umožnit soupeři, aby přijel dopoledne, hra by byla rovnocennější," přemýšlí třicetiletý smečař.

Hrazdira odmítá spekulovat, zda se jeho týmu podaří ze hřiště soupeře přivézt aspoň jednu výhru. „Nemám rád takové kalkulace, že si po jednom vítězství řekneme, že máme splněno a další zápas můžeme hrát na půl plynu. Spokojený budu jen se dvěma vítězstvími," netají ambice.

Čtvrtý nejproduktivnější hráč extraligy se 419 body věří, že jeho družstvu vyhovuje role celku, od kterého se postup nečeká. „Dostali jsme se do pozice, kdy Budějovice musí, my můžeme. I v poháru se ukázalo, že nejsou psychicky nepřekonatelné. Základní cíl jsme si splnili, ale chceme ukázat, co v nás je, zápasy si užít a uvidíme, co z toho vzejde," říká.

Vedle volejbalistů už zasáhnou do letošních bojů play off z Brna pouze dva futsalové celky. „Diváků letos chodilo hodně a věřím, že halu zase zaplní, když už nemají kam jinam přijít," dodává.