Brněnský celek věří, že Český pohár na něj zaúčinkuje stejně jako loni. „Minulý rok nás nastartoval, ověřili jsme si v něm, že můžeme porazit i České Budějovice, které jsme si pak vyloženě přáli do semifinále extraligy, jelikož jsme věděli, že na ně umíme zahrát. Takové scénáře se můžou opakovat,“ zmiňuje brněnský kapitán Michal Hrazdira.

Motivace je jednoznačná – stačí vyhrát tři utkání a vítěz bere místo v příštím ročníku Poháru CEV, kde se Brňané letos poměřili s francouzským velikánem z Tours. „Pokud necestujeme do Ruska, čímž trpí i rozpočet, můžeme se konfrontovat s dobrými týmy. Hlavně mladí si můžou ověřit, že soupeři v Evropě jsou taky jen lidé a může je to namotivovat,“ vysvětluje Hrazdira.

Loni skončil brněnský sen o zlatu z Českého poháru ve finále s Libercem, který pomýšlí vysoko i letos. „Jako současní držitelé trofeje nemůžeme mít jiný cíl, než postup do pondělního finále a celkovou obhajobu,“ hlásí trenér Dukly Michal Nekola.

O STO TISÍC

Uspět chce na finálovém turnaji Českého poháru i vedoucí tým extraligy Kladno. „Přestože nás všichni považují za favority, jdeme do turnaje s pokorou a budeme rádi, když potvrdíme naše předsezonní prohlášení, že chceme šlapat první čtyřce loňského roku na paty. Semifinále bude úspěch, ale kdo by nechtěl víc…,“ pousmál se kladenský asistent trenéra Petr Klár.

Na vítěze čeká vedle místenky v Evropě i odměna sto tisíc korun. „Oproti minulým rokům nabírá pohár na popularitě a sledovanosti. Pro klub je to určitě dobře,“ míní Hrazdira, který se spoluhráči vyzve v sobotu ve čtyři hodiny odpoledne ve čtvrtfinále Odolenu Vodu a v případném semifinále o den později lepšího z dvojice České Budějovice a Kladno.

Domácí se znovu spolehnou i na své mladíky v sestavě, byť týmu schází univerzál Marek Perry, který už v poháru nastoupil za Teslu Brno. „Nastala varianta, že hrajeme s odchovanci a je to daleko příjemnější. Mladí vidí, že mají šanci se do týmu dostat,“ těší Hrazdiru.