Po příchodu nového kouče Zdeňka Táborského, který vystřídal Jakuba Prokeše, je brněnský celek zatím v celostátní soutěži stoprocentní. „Setkávali jsme se na trénincích už v půlce srpna dvakrát týdně, teď jednou týdně. Mančaft máme široký, je z čeho vybírat, trenér dal týmu tvář a řád, šlape nám to," uvedl jeden z nových členů kádru a jeho nejstarší hráč Martin Tůma, který v Jihlavě dvakrát skóroval.

Zato celek z Vysočiny po úvodní penaltové prohře v Příbrami před domácími diváky zklamal. Opakuje se loňský ročník, který Jihlava zahájila třemi prohrami, ale uzavřela jej na třetí pozici. „Je to podobné, musíme si k tomu něco říct. Chyběli nám dva klíčoví hráči a je to znát," posteskl si jihlavský kapitán Adam Průcha.

Jenže domácí celek oproti úvodnímu duelu vyrukoval i s trojicí českých reprezentantů Robin Demeter, Radim Šuta, Jakub Göth. S disciplinovaným soupeřem si ani jeho úderná ofenzivní síla nevěděla rady. „Nepočítali jsme s tím, mysleli jsme, že kluci z Brna přijedou útočit. Hráli výborně, nevěděli jsme jak na ně, špatně jsme rotovali, nebyl tam pohyb," líčil Průcha.

Úvodní oťukávání oživili jen hostující Bohumír Doubravský s brankářem Lukášem Zrzavým, ale na domácího gólmana Lukáše Kučírka nevyzráli. Až šest minut před přestávkou rozehrál Stanislav Lerch rohový kop na Čeňka Cenka, který se dostal do hry jako střídající hráč a zblízka se nemýlil. „Většinou hrávám od základu, teď jsem byl se svou rolí seznámen dřív, protože nestíhám tréninky. Nachystal jsem se, trenér mě povolal a vyšel nám nacvičený signál ponorka," pravil Cenek. „V prvních minutách jsme drželi balon jen my, měli jsme šance, ale trenér nás upozorňoval, ať nedostaneme z brejku branku," doplnil.

Ještě do přestávky Brno zvýšilo, když Jakub Dobšíček vysunul Tůmu a devětatřicetiletý matador zakončil mazácky. „Hrálo se hodně zezadu, žádný tým nevylézal. Brno dalo první gól a ještě víc zalezlo," hodnotil první poločas domácí Šuta.

Jihlava vstoupila do druhé půle dobře, nejprve Ondřej Přibyl trefil tyč a po něm pálil Roman Vyskočil z dobré pozice mimo bránu. Jenže ve čtyřicáté minutě se brněnský náhradník Tomáš Pospiš zbavil obránce Petra Heideho a zblízka vypálil tvrdě na přední tyč.

Zvýšit mohl Patrik Levčík, který akrobaticky z voleje pálil do střídajícího jihlavského gólmana Davida Kubici. Jenže brankářský hrdina předchozího okamžiku o chvíli později ledabyle rozehrál na kopačku Cenka, který pohodlně zvýšil na 4:0.

Brno pak už snadno procházelo do otevřené obrany celku z Vysočiny. V 51. minutě Tůma sebral balon na půlce, položil si gólmana i vracejícího se obránce a také si připsal druhou branku v utkání. „Měl jsem tam spoluhráče, ale viděl jsem, že obránce ho pohlídal, takže jsem to zkusil sám a vyšlo to," popsal Tůma.

V závěru nejprve Cenek odmítl hattrick, aby tři minuty před koncem Dobšíček posunul míč před prázdnou branku Levčíkovi, který si s jednoduchou situací poradil. „Hráli jsme, jak jsme hráli, a dostali jsme šest gólů. Řekli jsme si, že doma budeme jezdit, první poločas jsme ale odehráli špatně. Úvodní desetiminutovka druhé půle byla jakž takž, pak jsme trefili jednu tyčku a hosté nám tam nasypali góly. Brno bylo lepší, hrálo disciplinovaně," uznal jihlavský kapitán Průcha.

V závěru se připomněla i největší hvězda domácího výběru. Nejprve Demeter napálil spojnici břevna a tyče, ale v poslední minutě střílel do opuštěné branky a gólmanský zákrok předvedl univerzál Levčík. Viděl červenou kartu a Demeter si s penaltou chladnokrevně poradil. V krátké přesilovce ještě Göth našel Šutu, který stanovil konečný výsledek. „Škoda, s nulou by zápas byl ještě víc fajn a gólman by zaplatil něco do kasy, ale vítězství bereme," culil se Tůma.

Brňané i přes volnější závěr soupeře přestříleli, na bránu vyslali patnáct pokusů oproti devíti jihlavským. „Z naší strany to v závěru nebyl úplně zodpovědný výkon. Soupeř se snažil dát gól, nabídl nám vzadu šance, kdy jsme chodili do brejků a branek mohlo být víc," dodal Tůma.

Jihlava – Brno 2:6 (0:2)

Branky: 60. Demeter (PK), 60. Šuta – 24. a 47. Cenek, 29. a 51. Tůma, 40. Pospiš, 57. Levčík

Rozhodčí: Kohout – Šťástka

ŽK: 49. Macko (Brno)

ČK: 60. Levčík (Brno)

Diváci: 185

Jihlava: Lukáš Kučírek (31. David Kubica) – Radim Šuta, Robin Demeter, Adam Průcha, Lubor Trojánek, Roman Vyskočil, Jaroslav Kubát, Jakub Göth, Filip Dvořáček, Ondřej Přibyl, Petr Heide

Brno: Lukáš Zrzavý (Dominik Kunický) – David Macko, Čeněk Cenek, Patrik Levčík, Jakub Šenk, Jakub Dobšíček, Jan Ovčačík, Bohumír Doubravský, Tomáš Mica, Stanislav Lerch, Tomáš Pospiš, Tadeáš Zezula, Martin Tůma