Do detailu propracovaný plán přípravy téměř profesionálních hráčů proti amatérům chodícím do práce a trénujícím po večerech. Desítka speciálních curlingových hal proti jediné, ve které navíc musí ustupovat komerčním akcím. Podmínky švédských, norských, dánských či skotských hráčů proti těm českým? Nesrovnatelné.

Přesto se česká curlingová reprezentace složená téměř výhradně z hráčů 1. CK Brno medailově prosadila na evropském šampionátu, ze kterého si odvezla bronzovou medaili. „Máme obrovskou radost, znamená to pro nás životní úspěch. Ten nás ale také zavazuje k úspěchu na ještě důležitějším turnaji," vyhlíží Martin Snítil světový šampionát na přelomu března a dubna, kde bude úspěšný tým bojovat o body do olympijského žebříčku.

Hry v ruské Soči v roce 2014 znamenají pro hráče nesmírně lákavou vidinu. A to i přesto, že podmínkami přípravy nemohou světu konkurovat.

Trénovat totiž mohou pouze v jediné české speciální curlingové hale v pražských Roztylech. Na rozdíl třeba od hráčů ze Skotska nebo Dánska, kteří přesto v celkovém pořadí skončili až za Českou republikou. „Zatímco oni mají poloprofesionální nebo dokonce i profesionální podmínky, dostávají hodně prostoru k tréninku, my o něj musíme bojovat po večerech v zaplněné hale. A k tomu ještě každý den chodit do práce," přibližuje Snítil život členů třetího nejlepšího výběru starého kontinentu.

A právě od evropského úspěchu si český curling slibuje zlepšení nynějších podmínek. I v Brně, za jehož klub 1. CK nastupují kromě Martina Snítila ještě jeho bratr a kapitán národního celku Jiří Snítil, Jindřich Kitzberger a Marek Vydra.

„Snad to trochu pomůže i k posunu při stavbě nové haly. Když totiž v roce 2003 vyrostla v Praze, úroveň šla hned výrazně nahoru," říká místopředseda 1. CK Brno Roman Podlena.

Největší moravské město má zatím od radnice přislíbenou stavbu aspoň jedné speciální curlingové dráhy, která by měla na jaře vyrůst u zimního stadionu v ulici Úvoz. „Doufám, že to bude jen první vlaštovka. Nová hala by byla stoprocentně zaplněná a využitá. Už teď mají týmy v Praze problém dostat se na tréninky, protože tam není místo," přibližuje Podlena.

FAKTA O CURLINGU

Pravidla:

Týmový zimní sport hrají proti sobě dvě čtyřčlenná družstva, jejichž členové postupně v každém kole vysílají svoje dva kameny po 42,5 metrů dlouhé ledové dráze do přesně vymezeného místa. Utkání se hraje na deset kol. V každém z nich se hráči snaží umístit a udržet co možná nejvyšší počet kamenů svého družstva co nejblíž středu cílových kruhů a současně v tom zabránit soupeřům. Na konci dochází ke sčítání bodů. Za každý kámen, jenž se nachází v cílových kruzích a je blíž jejich středu než středu nejbližší kámen soupeře, získává družstvo bod. V případě rovnosti bodů se hraje ještě jedno kolo navíc. Utkání trvá přibližně dvě hodiny.

Historie:

Curling se v pramenech zmiňuje poprvé už v 16. století, kdy se hrál na zamrzlých skotských jezerech. V 19. století se hra rozšiřuje po Evropě a Severní Americe. Mezinárodní curlingová federace se sídlem ve skotském Perthu vznikla v roce 1966. Český svaz byl založen roku 1990. Na olympijských hrách se poprvé představil jako ukázkový sport v roce 1924, jako plnohodnotný byl zařazen do programu až v Naganu v roce 1998. Na čtyřech hrách byli nejúspěšnější Kanaďané, kteří získali dvě zlaté a dvě stříbrné medaile. Čeští hráči se na vrcholnou akci ještě nenominovali.

V České republice

Od roku 1991 se v republice hrají dlouhodobé soutěže mužů, žen, juniorů i mixů. Mezi dlouhodobě nejúspěšnější týmy patří brněnský 1. curlingový klub, Valící se šutráky nebo Rychlopalná košťata.