Půjde na kurt první a věří, že z utkání se Sarou Erraniovou přinese první bod. "Mám solidní a vyrovnanou sezonu. Tenisově se cítím dobře," řekla světová šestadvacítka Šafářová.
Petře Kvitové, která bude hrát druhou sobotní dvouhru, slíbila, že půjde na kurt za příznivého stavu. "Chci vyhrát," dodala.
Do Ostravy přijela levou rukou hrající Šafářová po relativně povedeném začátku roku. Nebyla sice ve finále ani v semifinále, ale až na jednu výjimku prohrála vždy až s hráčkou světové desítky. A například Číňanku Li Na nebo Rusku Marii Šarapovovou trápila ve třech setech a vždy zápas ztratila až po vyrovnaném boji. "I když je to takový smutný, že to ještě nevyšlo někam výš, tak doufám, že se antuková sezona povede," vzhlížela k nadcházejícím turnajům.
Práce se Steckleym přinesla Šafářové posun směrem k vyrovnanosti. Neprohrává už tak často s horšími hráčkami. "Jsem solidnější, hra je variabilnější. Celkově si myslím, že se moje hra zvedla," uvedla tenistka. "Nezlepšili jsme jeden úder, ale celkově jsem jistější. A i když nemám den a necítím se dobře, vždycky jsem našla nějakým způsobem cestu, jak vyhrát," řekla sedmadvacetiletá hráčka.
Steckley je v 34 letech na trenéra relativně mladý, ale Šafářová si ho pochvaluje. "Je pozitivní a energický člověk a trénink má vždycky velký náboj. Je to stále ve formě práce, ale také zábavy," řekla a dodala: "Je na mě ale taky hodně tvrdý. Ví, kdy na mě může zatlačit a nebýt úplně milý. A kdy naopak být trošku opatrnější."
Občas se přitom Šafářové nelíbí, když je kouč přísný nebo ji i seřve. "Jsem naštvaná, ale na konci uznám, že to bylo dobře. Jsme kamarádi, ale i tohle má jako trenér v popisu práce," řekla Šafářová. Ze začátku občas tápala a nevěděla, co po ní Steckley chce. "Ale teďka po tom roce musím říct, že jdeme správným směrem. To potvrzují i výsledky a vyloženě mi to pomohlo."
Pro letošní rok si s trenérem stanovili za cíl atakovat světovou dvacítku. Nejvýše byla Šafářová v žebříčku dvouhry WTA sedmnáctá v srpnu 2012. "Bylo by krásné vrátit se tam. A takový ten životní cíl je desítka," zasnila se.
Na okruhu WTA hraje devátým rokem, ve Fed Cupu už slaví jubilejní desátý. Tak trochu se může cítit jako tenisová veteránka. "No, začínám nad tím už tak přemýšlet. Už je to dlouhá kariéra. Ale musím říct, že mě to pořád baví a věřím, že ještě dosáhnu něčeho lepšího. Ještě mám před sebou dost tenisu," naznačila.
Sportem unavená zdaleka není. Tento životní styl má v sobě prakticky od tří let, kdy vzala raketu do ruky. "Mám denní rutinu a disciplínu, tak když jsem najednou měla teď volno, tak to člověk zjistí, že po dvou týdnech bez tenisu nemůže být. Je to svým způsobem závislost," řekla s tím, že si hru víc užívá. "Dřív jsem o sobě pochybovala a řešila, abych se udržela tam, kde jsem, a abych něco dokázala. Teď, když se daří, je to skvělý, a když se nedaří, beru to s nadhledem," řekla.
Spokojená je i v osobním životě. K tomu přispívá vztah s americkým přítelem Royem, tenisovým koučem Australana Matthewa Ebdena. To se promítá i do výkonů na kurtu. "Hlavně u nás u žen je to důležitý. Když máme pohodu doma, tak tenis jde vždycky líp," usmála se Šafářová, která je místo blondýnky nyní černovláskou.