Nejmladší Hanika se po dvou sezonách v silné stáji Red Bull KTM Ajo přestěhuje do jiného týmu nejslabší kubatury. Jeho nový italský zaměstnavatel se jmenuje Outox Reset Drink Team. „Bohužel nenaplnil očekávání a za svými kolegy zaostával. Teď pro něj přijde sešup. Ne o jedno, ale rovnou o dvě nebo tři patra níž. Outox v této sezoně nezískal ještě ani bod a Hanika to bude mít na stroji Mahindra příští rok velmi těžké," vysvětlil televizní komentátor a motoristický expert Václav Svoboda.

Devatenáctiletý brněnský jezdec šel do zavedeného týmu před dvěma lety s pověstí dravce a vítěze Red Bull Rookies Cupu. První sezonu byl v hájení, v letošní už musel přesvědčit a to se mu nepodařilo.

Sedmý být nestačí

Nejlépe skončil sedmý a to je pro ambiciózní stáj málo. „V Red Bull Rookies Cupu Hanika přitom jezdil mnohem líp než Brad Binder," podivil se na webu speedweek.com manažer série pro mladé jezdce Peter Clifford a poukázal na fakt, že Binder v Red Bullu narozdíl od českého zástupce zůstal.Pro zvětšení klikněte.

Rohatecký Kornfeil naopak s největší pravděpodobností zůstane u svého současného zaměstnavatele Drive M7 SIC. „Určitě za ně pojede i dál. Nemá úplně špičkovou techniku, zajíždí na ní však adekvátní výsledky," podotkl Svoboda na adresu závodníka, jenž letos konečně stanul na stupních vítězů. Povedlo se mu to po druhém místě na okruhu v britském Silverstonu v jeho 103. Velké ceně.

Nejisté zatím vypadá účinkování týmu AB Motoracing v příští sezoně prestižní kubatury MotoGP. Tým brněnského jezdce Abrahama s finálním verdiktem stále otálí. „Ještě je brzo, vše dolaďujeme a snad příští týden oznámíme, co dál," uvedl Abraham.

„Moc se mi to nelíbí. V minulosti tým takhle tajemný nebyl," komentoval situaci Svoboda.

Ve hře zůstává i pozice testovacího jezdce pro KTM, která chce v roce 2017 nastoupit i do nejsilnější kubatury. „Jednali jsme o tom. Dávám však přednost účasti v celém šampionátu," ozřejmil Abraham.