Brněnský městský rival Dragon za domácí prohru 22:29 se Slavií Praha získal bonusový bod, kterým se udržel na sedmé příčce před Bystrcí. „Nálada po zápase byla hodně špatná. Nešlo ani o to, že jsme sestoupili, ale jakým způsobem. Kdybychom prohráli třeba o čtyřicet… Ale tohle je velké zklamání," naráží na debakl bystrcký ragbista Vlastimil Hodaň.

Jeho mužstvo k přeskočení městského soka potřebovalo z posledního duelu aspoň bod a zároveň nulový zisk Dragonu. „Snažil jsem se do poslední chvíle tým motivovat, ale znám kluky už dlouho a den před zápasem jsem viděl, že jsou odevzdaní. Navíc se sešla řada omluvenek. Chyběly nám fyzické i mentální síly, což se projevilo na skóre, které narostlo do astronomických výšin," povídá bystrcký trenér Daniel Beneš.

Pouze dvakrát se v letošní sezoně zrodil výsledek, v němž jeden tým přesáhl sto bodů. V obou případech šlo o Bystrc proti Spartě. Na podzim v Praze prohrála 0:105. „Nechci omlouvat náš katastrofální výkon, ale v ragby nejde o neobvyklý výsledek. Pokud je jeden celek dynamicky i fyzicky lépe připravený, může vyhrát takovým rozdílem. I když je výsledek šílený," přiznává Beneš.

Nováček soutěže nakročil k sestupu jarní domácí porážkou v brněnském derby, kdy Dragonu podlehl 7:20. „Přišlo mi, že v dalších zápasech jsme byli až moc přemotivovaní. Za každou cenu jsme chtěli, jenže na hřišti jsme stáli jako opaření," přemítá Hodaň. „Dragon má lepší tým a zasloužil si v extralize zůstat," upozorňuje hráč druhé řady.

V první lize

Bystrc v nejvyšší soutěži vystřídají Mariánské Hory. „Myslím si, že první ligu zase vyhrajeme, budeme soupeřům dávat o čtyřicet nebo šedesát bodů. Jenže na extraligu nemáme hráče, hodně starších kluků skončí," podotýká Hodaň.

Brněnský klub v souboji s konkurencí doplácí hlavně na nedostatek mladých hráčů. Na práci s nimi se proto zaměří. „V mládeži je naše budoucnost. Pokud klub nemá vlastní odchovance, nemůže se nikam posouvat, starším už chybí motivace na zápasy v extralize. Teď se pokusíme hráčům zase vrátit chuť a elán do ragby, není jednoduché pořád prohrávat," přibližuje další plány Beneš.

I když Bystrc vyhraje příští prvoligový ročník, není jasné, zda se do extraligy vrátí. „Je to lákavá vidina, ale nemá smysl se vracet, pokud nebudeme připravení. Čeká nás velká generační výměna. Když ji zvládneme za rok, bude to skvělé, může ovšem trvat mnohem delší dobu," dodává bystrcký trenér.

O udržení brněnského praporu v nejvyšší soutěži pro nadcházející ročník ještě zabojuje Dragon, který čeká baráž s Havířovem. První duel se uskuteční 7. června ve Slezsku, odveta další týden v Brně. „Nevím, jestli má Havířov ambice na extraligu, ani jsem neviděl jeho zápasy, takže je to nevyzpytatelný a těžký soupeř. Přesto doufám, že vyhrajeme," přeje si kapitán Dragonu Jaroslav Žemlička.

Brněnský deník: Ú