Štafetový závod je vždy specifický, spojený se zodpovědností. Této dvojici však svědčil. „Musí to sednout všem čtyřem, jde o jejich týmové nasazení. Když závod sedne, může se udělat výborný výsledek,“ říká také osmačtyřicetiletá Háková.

Podle papírových předpokladů mají blíž k medailím vždy štafety složené ze zvučných jmen. Ovšem biatlonový program na nynějších zimních hrách v korejském Pchjongčchangu zakončila překvapení. Mezi ženami slavily Bělorusky, v mužích kralovali Švédové. „Vemte si, že v individuálních závodech bralo medaile jedenáct biatlonistů. V podstatě pokaždé se na stupních vítězů vystřídali jiní závodníci. Zvýšila se konkurence. Maximálně Martin Fourcade dominuje,“ povídá Háková.

Olympijský festival v areálu brněnského výstaviště - tenista Radek Štěpánek.
S Novakem si nahlížíme do kuchyně, říká Djokovičův kouč Štěpánek

Roli outsidera zvládla se svou kolegyní i před patnácti lety v Bulharsku. „Zlato bylo o to překvapivější, že se nám mistrovství nikomu vůbec nepovedlo,“ míní Pelcová.

„Já byla šestá,“ směje se Háková.

„Omlouvám se, to už si nepamatuju. Ale neměly jsme nějaké medaile a extra výsledky. Štafeta přišla jako rána z čistého nebe,“ dodává jablonecká rodačka.

V družstvech zakončili jihokorejskou olympiádu čeští biatlonisté na sedmém místě, ženy dojely dvanácté. „Dvě medaile a několik umístění do šestého místa. Po medailích se člověk namlsá a umístění do šestky se bere jako zklamání, ale výkony byly super,“ hodnotí Pelcová, která v sezoně 1989/1990 také ovládla Světový pohár.

O jejích výsledcích se dřív tolik nevědělo jako dnes, když Česká republika prožívá biatlonovou horečku. „Nebyly sociální sítě. Teď o závodnících víte vše. Kamera vás přenese do dějiště závodu. Dnes se promítá i olympiáda mládeže. Rodiče nás neviděli, vyjma mistrovství světa či olympiády. O svěťácích se dozvěděli až z novin,“ hlásí Pelcová.

„Spíš jsme jim výsledky zatelefonovaly,“ usmívá se dobrá běžkyně Háková.

Fanoušci na brněnském Olympijském festivalu i přes prohru českého hokejového týmu nad ruským neztráceli dobrou náladu.
Lidé budou fandit hokejistům v boji o bronz. Přijde i tenistka Hradecká

Současný zájem o jejich sport je těší. Pelcová žije v Jablonci nad Nisou a biatlonové prostředí ji nemíjí. „Vidíme se s týmem, když jsou nějaké akce po závodech. Pracuji ale v Jablonci u prvoligového fotbalu,“ sděluje.

„Biatlonem začínám opět velice silně žít. Syn Peťa se nám potatil a pomamil. Jako žák je úspěšný, vyhrál olympiádu dětí a mládeže. Biatlon teď vnímám z pohledu syna a budu při něm stát,“ dodává Háková, jejíž manžel Zdeněk Hák také reprezentoval.