V roli vedoucího národního celku a také trenéra brankářů poprvé na mistrovství Evropy vystupuje Jakub Štefek. „Je tady dvaatřicet mančaftů a každý chce pro sebe nejlepší podmínky, což vyžaduje určitý počet majstrštychů. Lítáme kolem toho, aby kluci mohli reprezentovat zemi a o nic se nestarali," povídá skromně Štefek, jenž chytal druhou ligu ve Zlíně a také v nižších anglických soutěžích.

Den mu zpravidla začíná nejdřív a končí nejpozději z mužstva. „Hned na ráno si nachystám seznam deseti věcí, jenže než jich pět udělám, přibude dalších dvacet. Potřebujeme reagovat okamžitě, je to o prioritách, které si řekneme. V dobré partě toho uděláme daleko víc, než když to skřípe, snažíme se i s křečovitým úsměvem vše zvládat společnými silami," sděluje vedoucí s přezdívkou Canizares

Zajišťuje týmu mimo jiné termíny na tréninkové ploše, čas jídel, organizaci pokojů, ale také shání informace pro televizi. „K tomu šlapu na krk hlavnímu organizátorovi turnaj, abychom si vykřičeli co nejlepší podmínky pro náš celek," doplňuje Štefek.

Realizační tým zleva Zelenka, Štefek, Bejda, Pokorný.

O sportovní část se starají hlavní kouč Radek Pokorný a asistent Stanislav Bejda. „Tvořím program od budíčku po večerku, kdy bude příprava, trénink, regenerace, individuální pohovory. Vymýšlíme co podniknout, aby se tým dostal do správné pohody, fungovalo to na hřišti i mimo něj. Udělat partu je základ úspěchu," podotýká Bejda.

Na starosti má i herní varianty a signály. „Také sledování soupeřů s Luďkem. Musíme mít absolutní přehled, co se děje," dodává asistent, který s reprezentací absolvuje třetí šampionát.

Ještě o rok déle dohlíží na národní mužstvo Zelenka, bývalý prvoligový útočník Brna nebo Teplic. „Všechny náš těší, že malý fotbal je čistý sport, nikdo nemá jiný kalkul než jen udělat sportovní úspěch. Hráči dostanou proplacený jen cesťák a když se zadaří, nechají si dres," hlásí manažer. „Díky úspěchům z minulosti se nespokojíme jen s postupem ze skupiny, dáváme si nejvyšší cíle, což hráči cítí a účast si užívají," doplňuje.

Realizační tým supluje také roli psychologů. „Je složité mentálně lidi sladit. Někteří kluci mají ligové zápasy a jiní nikdy na takové akci nebyli," sděluje Zelenka.