Radiový orientační běh nepatří mezi velké sporty. Překvapilo vás úspěch v anketě?
Vůbec jsem to nečekala. Na podzim se mě předseda bílovického oddílu ptal, jestli mě může napsat do nominace. Odpověděla jsem mu, proč ne a moc jsem to neřešila. Nyní najednou vyhraju hlavní cenu. (úsměv)

Oddílová kolegyně Kateřina Bžatková se v anketě stala talentem roku. Klub Radiosport zažil úspěšný večer…
Rozhodně. Všechny nás naše úspěchy překvapily.

Radiový orientační běh
Sport, který je velmi podobný klasickému orientačnímu běhu, závodník však v mapě nemá zakreslené kontroly. Ty v terénu tvoří radiové vysílače, které vysílají v pravidelných intervalech radiové signály. Běžec se je snaží zaměřit pomocí radiového přijímače a poté je vyhledat. Počátky radiového orientačního běhu sahají v České republice do sedmdesátých let minulého století, kdy závody pořádala organizace Svazarm.

Slavila jste dva veteránské tituly mistryně světa, mladší kolegyně pak vyhrála juniorský titul. Byla pro oddíl loňská sezona zvlášť úspěšná?
Neřekla bych. Závodníci z Bílovic sbírají úspěchy pravidelně, tak jako radioorienťáci České republiky ve světě.

Po lese pobíháte se sluchátky a anténou v ruce. Klepou si lidé na čelo, když vás vidí?
S tím se setkáváme pravidelně. Posloucháme často řeči o ufonech a podobných věcech. (smích) V okolí Bílovic však už ne, tam nás znají.

Proč jste s radiovým orientačním během začala?
Od dětství jsem se věnovala klasickému orienťáku. Poté jsem šla studovat do Brna a narazila jsem na to, že v Bílovicích je oddíl radiového orienťáku. Řekla jsem si, že ho zkusím, ale že ho rozhodně dál dělat nebudu. Nakonec jsem u něho vydržela.

Co obnáší být dvojnásobná mistryně světa v tomto odvětví?
Ve veteránské kategorii už to není tak vyhrocené. Říkám, že běhám pro radost a dobré trávení. Nechci však náš sport shazovat, v hlavních kategoriích máme opravdové borce.

Radiová orientační běžkyně Pavla HažmukováZdroj: Bernd Hoefner