Ledové krystalky vody seskupené do bílých vloček. Momentálně největší nepřítel motoristických akcí na Masarykově okruhu.

Jen od začátku dubna několikacenti­metrová sněhová pokrývka souvisle ležící na celé délce trati už vedení Automotodromu Brno napáchala obrovské škody. „Denně přicházíme o tržby ve statisících, nyní se už částka přibližuje až k milionu korun. A navíc dál sněží," uvedl ve středu odpoledne mluvčí společnosti Jiří Smetana.

Po brněnské trati se už od víkendu měly prohánět auta i motorky. Místo začátku sezony připomíná obrázek spíš pohled doprostřed zimy. „Co si pamatuju, ještě nikdy se nemusely začátkem dubna plošně rušit akce kvůli sněhu. To je unikát. Stalo se, že napadlo třeba pět centimetrů, ale do druhého dne to roztálo. Teď leží trať kompletně pod sněhem," naznačil vedoucí závodní dráhy Josef Kylar.

Hluk burácejících motorů proto minimálně do konce týdne z okruhu neuslyšíte. „A současná situace napovídá, že to bude ještě déle. I kdyby už nesněžilo a sníh pomalu odtával, bude to trvat ještě aspoň čtyři až pět dní, než trať připravíme," upozornil Smetana.

Vedení okruhu už muselo zrušit či přesunout termíny čtyř veřejných akcí včetně vytrvalostní Le Brno, která se měla uskutečnit uplynulou sobotu. „Spíš než z pohledu peněz je to pro nás problém kvůli termínům. Kalendář závodů je strašně napěchovaný a skloubit dohromady přání 25 týmů a víc než stovky jezdců je nereálné," krčil rameny pořadatel akce Petr Verner.

Kromě toho doplácí Automotodrom i na rušení soukromých komerčních akcí, které pravidelně zaplňují téměř každý volný den v kalendáři. „S pořadateli situaci řešíme individuálně i několik dní předem. Nevíme totiž, jak dlouho ještě současná situace potrvá," vysvětlil mluvčí.

Bez soli i pluhů

Zatímco z chodníků a silnic už sníh díky posypové soli, odhrabování a teplotám nad nulou zmizel, takové možnosti na okruhu chybí. Kvůli zachování perfektního povrchu dráhy na ni nemohou vyjet pluhy a nesmí se chemicky ošetřovat. „Jinak může dojít k poškození vozovky. Nezbývá než čekat, až sníh odtaje. Navíc teplota je u nás vždy o pár stupňů nižší než ve městě Brně," upozornil Kylar.

Nejbližší předpověď počasí ale výraznému zlepšení podmínek zatím nenahrává. V následujících dnech se budou teploty na jihu Moravy pohybovat jen těsně nad nulou a hrozí i další sněžení.

Vedení Automotodromu přesto nepanikaří. Krizový plán, jak zaplnit výpadky příjmů ze stornovaných pronájmů dráhy, zatím nemá. „Pokud to jde, snažíme se přesouvat termíny na konec léta. Počítáme, že čím později kvůli zimě začneme, o to déle sezonu protáhneme. Pokud nás ale opět zaskočí počasí, půjde o výrazný zásah do rozpočtu," přiznal Smetana.