Podobně za ně zaplatíte i v okolních zemích, kam se nejlepší světoví jezdci sjíždějí. Třeba na rakouský Red Bull Ring, kam šampionát zamíří po Brnu, nabízí oficiální prodejní kanál motogp.com nejlevnější třídenní vstupenku za 95 eur, tedy necelých 2500 korun. „Při zakoupení na místě se ceny od okolních zemí moc neliší. Největší rozdíl je v předprodejích, tam jsme levnější i o desítky procent,“ řekl Adam Svoboda, tajemník Spolku pro Grand Prix České republiky Brno, který má od loňska pořádání Velké ceny na starosti.

Brněnské ceny zásadně nevzrostly. Loni byly základní lístky k mání o sto korun levněji. „Chtěli jsme zachovat co možná nejnižší cenu, za kterou mohou lidé na Grand Prix jít. Jde o malé zvýšení, které ale v sumě prodaných vstupenek znamená tři a půl až čtyři miliony korun,“ vysvětlil Petr Vokřál, brněnský primátor a zároveň jeden z členů výkonného výboru spolku.

Promotér mistrovství světa, společnost Dorna, má velké pravomoci, výši vstupného si však určují jednotliví pořadatelé. „Vedle srovnání s okolními zeměmi vycházíme při tvorbě ceny hlavně z historického hlediska. Nechtěli jsme nic skokově měnit a ani to neplánujeme,“ podotkl Svoboda. „Zatím se prodal podobný počet lístků jako v minulých letech. Zásadní bude počasí, které výrazně ovlivní přímý prodej,“ dodal tajemník.

Motocyklová Grand Prix ČR na Masarykově okruhu v Brně se blíží. V úterý týmy připravovaly stany a depa.
OBRAZEM: Na okruhu roste obří paddock. Kulisy Velké ceny už jsou téměř hotové

Co se týče výše vstupného, Masarykův okruh patří mezi levnější zastávky šampionátu. Ještě laciněji je však ve Španělsku, třeba na okruh do Aragonu se lze na tři dny dostat už za 49 eur, tedy necelých 1300 korun. „Co vím, tak naopak draho bývá v Itálii a ani Francie není levná,“ přemítal Radim Burian, člen fanklubu českého jezdce Karla Abrahama Abajafans.

Na okruh do Misana v San Marinu stojí nejlevnější vstupenka na tři dny 4360 korun. „Na Masarykův okruh jsem si koupil lístek v první vlně a cena mi přijde adekvátní. Podle mě na vysokou cenu nadává jen ten, koho to moc nebaví,“ ušklíbl se Burian.

Srovnání cenCeny nejlevnějších třídenních vstupenek na přírodní tribuny na vybrané díly mistrovství světa silničních motocyklů:*
BRNO
96 eur – 2500 Kč (přímý prodej na pokladně Automotodromu 2300 Kč)
SACHSENRING (Německo)
122 eur – 3190 Kč
RED BULL RING (Rakousko)
95 eur – 2480 Kč
MISANO (San Marino)
167 eur – 4360 Kč
ARAGON (Španělsko)
49 eur – 1280 Kč
PHILLIP ISLAND (Austrálie)
126 eur – 3290 Kč
MOTEGI (Japonsko)
80 eur – 2090 Kč
*podle oficiálního prodejního kanálu motogp.com

Ilustrační foto.
Starosta Ostrovačic: S Grand Prix jsme se sžili. Přináší přivýdělek do rozpočtu