Sérii pětice turnajů, které vyvrcholí v červenci v Karlových Varech na Final Four, načal nový italský kouč národního týmu Carlo Parisi vítězně. „Pracujeme spolu teprve měsíc a na začátku přípravy bylo dvacet hráček. Tyto zápasy poslouží k tomu, že si tým najde svoji tvář," líčila asistentka uznávaného stratéga Marcela Ritschelová.

Češky se dopustily řady nevynucených chyb a často jim kvůli nesouhře padaly na zem laciné míče. Kromě těsně prohrané první sady však větší komplikace nedopustily. „Holky byly nervózní. V tréninku mají řadu nových prvků a čekaly jsme, že první zápas bude komplikovaný. Chybovaly jsme, ale s tím jsme počítaly," omlouvala některé rozpaky bývalá reprezentantka Ritschelová.

Izraelská parta vletěla do utkání nadšeně. Jenže po prvním vyhraném setu se projevily kvality domácího celku na servisu i v útoku. „Byly jsme překvapené. Nečekaly jsme, že do zápasu vstoupíme vyhranou sadou. Jenže druhá půlka zápasu nám vůbec nevyšla," smutnila kapitánka poraženého týmu Ron Ponteová. „Měly jsme roli favorita, ale po prvním setu jsem se bála. Od druhé sady z nás spadla nervozita," uvedla smečařka a čerstvá posila mistrovského Prostějova Andrea Kossányiová.

Národní tým má také novou kapitánku. Pozici Ivany Plchotové, které v nominaci momentálně není, převzala smečařka Helena Havelková. Další změnu tým prožívá v jazykovém mixu. Parisi totiž na lavičce míchá italštinu a angličtinu. „Snažím se v duelu přeložit z italštiny jen to nejdůležitější. V timu outu je na všechno málo času. Carlo říká základní věci v angličtině, což je pro holky v pohodě," dodává Ritschelová.

Češky se v sobotu střetnou s Řeckem. V neděli potom s Nizozemskem. „Řecko je dost neznámá. Nizozemsko je favorit skupiny, ale když holky najdou herní pohodu, můžou hrát s kýmkoliv," dodala asistentka trenéra. „Holandsko je společně s Českou republikou nejsilnější tým skupiny. S Řeckem nás čeká nejvyrovnanější utkání a rozhodně chceme vyhrát," vyhlížela k víkendovému programu turnaje Ponteová.

Česká republika – Izrael 3:1

Sety: (-23, 17, 23, 7)

Česko: Havelková, Kossanyiová, Pastulová, Havlíčková, Monzoniová, Mühlsteinová, libero Jášová – Svobodníková, Smutná, Bednářová

Izrael: Devashová, Glucková, Stariková, Farhiová, Ponteová, Kolnogorovová, libero Zinoberová – Zurová, Pehamová

Čas utkání: 105 minut

Diváci: 400