VYBERTE SI REGION

Český biketrial bude hájit světové stříbro v Blansku

Brno, Blansko – Ve známých podmínkách přírodního biketrialového parku v Blansku bude v letošní sezoně hájit český jezdec Václav Kolář stříbrnou medaili z loňského světového šampionátu.

3.5.2013
SDÍLEJ:

Václav Kolář z Blanska.Foto: DENÍK/ Lubomír Stehlík

Jihomoravské město bude poslední červencový víkend hostit druhý a zároveň závěrečný podnik mistrovství světa. „Oproti minulému roku půjde o velký rozdíl, protože tehdy získal Vašek stříbro při závodě na umělých překážkách, kdežto letos šampionát vyvrcholí v lese na přírodních kamenech. Jsem zvědavý, jak v domácím prostředí obstojí," uvedl předseda českého biketrialu Radim Kakáč.

Ještě předtím, v sobotu od deseti hodin dopoledne v areálu technických sportů v brněnských Kníničkách, odstartuje Kolářovi útok už na osmý republikový titul. Největšího soka má česká jednička v Davidu Herkovi, který Koláře porazil v posledním závodě loňské sezony a ukončil tak jeho dvouletou neporazitelnost na domácích tratích. ⋌(atl)

Závody mistrovství světa:19.–20. července Igualada (Španělsko)
27.–28. července Blansko

Závod mistrovství Evropy:
13.–14. července Valderrobres (Španělsko)

Závody Vema mistrovství České republiky:
Sobota 4. května Brno (areál technických sportů v Kníničkách)
11. května Březová u Sokolova
1. června Velká Bystřice
8. června Hamry nad Sázavou
15. června Nové Veselí
14. září Kyjov
21. září Znojmo
5. října Blansko
9.–10. října Brno (areál BVV)

Chybující suverén? Kolář věří při MS dešti

Už za osmým titulem v kategorii Elite se od soboty žene blanenský biketrialista Václav Kolář. Na rekordmana ve sběru zlatých medailí na domácím mistrovství Josefa Dresslera má ale stále velkou ztrátu. „Ten jich má myslím kolem dvaceti. Rád se mu přiblížím, ale český šampionát beru především jako trénink. Hlavně se soustředím na mistrovství světa," říká Kolář.Na něm si přeje umístění na stupních vítězů. Stříbrný muž z loňského světového šampionátu touží po zopakování medailového zisku. „Za bednu budu rád. Čtvrté místo by mě hodně mrzelo," upozorňuje.

O to víc, že druhý a rozhodující závod světového šampionátu se koncem července pojede v jeho rodném městě. „Budu mít o to větší trému, ale zase půjde o super akci, na kterou snad přijde dost kamarádů i známých. To mě vždycky nahecuje," přeje si bohatou diváckou účast.

Les v okolí Blanska, kde se šampionát pojede, zná velice dobře. Na biketrialovém kole tam vyrůstal. „Ale pár let zpátky tam popadalo dost stromů, takže se terén trochu změnil. Navíc Dani Comas umí zajet perfektně kdekoli," připomíná největší biketrialovou hvězdu současnosti.

Zkušený Španěl byl také jediný, který na loňské světové akci skončil před Kolářem. „I když jsem přes léto neskutečně makal, cítím se v nejlepší formě za posledních pár let, stále je výkonnostně hodně přede mnou. Na překážkách udělá chybu, což se třeba loni stalo, ale nestává se to moc často. Zatímco u nás v šestnácti letech v tréninku polevíme, Španělé o to víc makají. Díky tomu jsou před námi o tolik vepředu," všímá si.

Proto při mistrovství světa v koutku duše vzývá déšť. „Kdyby pršelo, závody budou hodně zrádné, takže se může kdokoli udělat chybu," vysvětluje svoje netradiční přání.

Autor: Tomáš Valaškovčák

3.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies