Češi v napěchované hale ve Vodově ulici smazali náskok Srbů z prvního utkání už za 24 minut. Pak sice jejich vedení přestalo narůstat tak rychlým tempem, ale postupový rozdíl udrželi až do konce.

Srby hodně zaskočilo už poločasové vedení domácích o deset gólů. „Slyšeli jsme, že se o přestávce v kabině hádali, to už jsme tušili, že jsme je rozhodili. Pak byli bezradní a nedokázali si s naší agresivní obranou poradit," liboval si jeden z českých trenérů Jaroslav Hudeček.

Češi šli do utkání s jasným taktickým plánem. „Říkali jsme si, že každých patnáct minut chceme z náskoku soupeře umazat dva góly," odhalilo levé křídlo Jiří Motl.

Na mistrovství světa dotlačilo české reprezentanty také domácí publikum, které po závěrečném hvizdu obklopilo slavící tým. „Chci Brnu poděkovat. Je tady krásná atmosféra a hala, vždy jsme tu zažili úspěchy. Díky divákům, kteří přišli i přesto, že jsme museli vyhrát o devět branek. Hlavně oni museli věřit, že to zvládneme. Děkuju i klukům, že jim to vrátili a teď se vrací domů nadšení," vzkázal fanouškům Hudeček.

Češi se na mistrovství světa představí poprvé od roku 2007. Soupeři oplatili vyřazení v baráži z let 2008 a 2010 a příští rok se představí na šampionátu v Kataru.