Český výběr hráčů do patnácti let prošel do finále evropského šampionátu potřetí v řadě. A pokaždé bral jen stříbro. Při neúčasti šampionů z předchozích dvou mistrovství světa Nizozemců se přitom domácímu týmu přikládala role největších favoritů. „Ze začátku finále kluci nebojovali tak, jak jsou zvyklí. Asi je pohltila atmosféra a důležitost zápasu. Nedokázali provést ani základní signály. V půlce utkání se to sice zlepšilo, ale už to nestačilo," hodnotil reprezentační trenér Tomáš Svoboda.

Jeho svěřenci v základní skupině A dominovali, Rakousko porazili 16:0, Rusko 13:2 a Bělorusko 17:2. V semifinále pak smetli Ukrajinu 15:0. Stejným způsobem prošli skupinou B Němci, kteří Polsko přejeli dokonce 30:2 už po třetí směně. V boji o finále zdolali Rakušany 14:4. „Viděli jsme je už na turnaji v Praze, kde nastoupili se stejnou sestavou," počítal se silou soka nadhazovač Večerka.

Češi sice po první směně zápasu o titul vedli 3:1, jenže pro body doběhli bez úspěšného odpalu. Ve třetí směně Němci srovnali a následně odskočili o dva body. Vedení už nepustili a vyhráli 6:5. „Začátek byl trochu divoký, pak se to uklidnilo. Hnali nás fanoušci, chtěli jsme vyhrát. Jsme zklamaná, ale to je baseball," mrzelo českého reprezentanta.

„Finále byl náš cíl. Po prvním zápase ve skupině jsem věřil, že to zvládneme a díky dobrému nadhozu i obraně v něm uspějeme. Jenže u patnáctiletých hráčů rozhoduje psychika, chyba se s nimi táhne celý zápas, což se projevilo," poznamenal Svoboda.

Domácímu výběru i finálová účast stačila k postupu na mistrovství světa, které příští rok hostí Japonsko. „Pro český baseball je nejdůležitější, že jsme se probojovali mezi osmnáct nejlepších týmů světa," uvedl kouč.

Někteří jeho svěřenci před sebou mají slibnou budoucnost. „Ze tří ročníků, které jsme mezi kadety vedl, mají tito kluci velké předpoklady, aby se prosadili a za dva roky už hráli za juniorskou reprezentaci," dodal Svoboda, jenž v extralize vede brněnské Hrochy.