Národní tým přivezl na jih Moravy nejsilnější možnou sestavu v čele s Janem Veselým, Tomášem Satoranským i Jiřím Welschem. K týmu už se připojí také Pavel Pumprla.

Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga se pokusí vybojovat premiérové vítězství před šampionátem, který startuje 4. září. Od začátku srpna zatím odehráli čtyři utkání. V Polsku prohráli 52:70 a 64:65, dvě porážky 61:68 a 68:75 si odvezli také z Německa. „V přípravě nejsou vítězství zase tak super důležitá. Hlavně jde o to, aby se naše hra nějak vyvíjela. Na druhou stranu před domácím publikem musíme bez diskuse vyhrát," má jasno reprezentant Vojtěch Hruban.

Ve světovém žebříčku basketbalových reprezentací patří Japonsku 47. místo, o dvě příčky za ním je český celek. Japonci už budují tým pro olympijské hry 2020 v Tokiu. V sobotu při evropském turné porazili ve Vídni Rakousko 74:70. „Už se těšíme na první přípravnou výhru, proto do toho půjdeme naplno a nic nepodceníme," slibuje hráč polského Kutna Auda, jenž se doma představí i s dalším brněnským rodákem, křídelníkem Davidem Jelínkem

Už od deseti hodin dopoledne se hráči národního týmu spolu s brněnskými basketbalovými legendami představí na náměstí Svobody s trofejí pro vítěze Eurobasketu a maskotem šampionátu Frankiem. „Pokud budu mít možnost, rád se na trofej podívám a klidně ji na chvíli i podržím. Na pověry moc nedám," culí se Auda.

Zápas s Japonskem začíná v půl šesté večer, lístky lze koupit ještě v úterý na náměstí Svobody i přímo v hale. Základní vstupné stojí 150 korun, na hlavní tribunu 250 korun.

Trophy Tour
Trofej pro vítěze Eurobasketu putuje po účastnických zemích, v úterý má zastávku na náměstí Svobody v Brně.

PROGRAM
10.00: zahájení akce
11.15: příchod hráčů národního týmu a brněnských medailistů z mistrovství Evropy
11.30: střelecká soutěž ČR A versus brněnské legendy (například Jiří Okáč, Kamil Brabenec, František Konvička, Jan Bobrovský, Jiří Pospíšil, Milan Merkl nebo Ivo Mrázek)
11.45: autogramiáda českého národního týmu
12.30: hlavní střelecká soutěž
13.00: exhibiční soutěž ve smečování
do 16.00: každých třicet minut soutěž pro veřejnost
Celou dobu akce se návštěvníci můžou fotit s pohárem pro vítěze Eurobasketu a maskotem Eurobasketu 2015.