Osmnáctidílný světový šampionát, který startuje už o tomto víkendu v Kataru, nabídne domácím fanouškům lákavou podívanou. „Poprvé v novodobé historii spolu mohou čeští jezdci bojovat o stupně vítězů. To bude unikátní podívaná," láká na souboje rohateckého Jakuba Kornfeila a Brňana Karla Haniky ve třídě Moto3 komentátor televize Nova Václav Svoboda.

Jihomoravskou dvojici doplní v elitní třídě šampionátu MotoGP další brněnský jezdec Karel Abraham.

Zatímco tři čeští jezdci na startovních roštech nebo jeden z nich usilující o pódiová umístění není pro šampionát v posledních letech netradiční obrázek. Tentokrát ale budou rovnou dva z nich patřit do úzkého okruhu favoritů.

Kornfeil s Hanikou zajížděli v testech i časy mezi nejlepší trojicí. „Chci vybojovat aspoň jedno pódium. A kdyby to vyšlo, rovnou i nejvyšší stupínek. To by bylo senzační. Pokud mi vydrží rychlost, jsem schopný to dokázat," věří už pěti sezonami v mistrovství světa protřelý Kornfeil, pro kterého může jít o přelomovou sezonu kariéry. Přes léto nabíral fyzičku s profesionálními cyklisty a shodil několik kilogramů.

Zkrocený Hanika?

Na paty mu kromě zahraničních soupeřů bude hodně šlapat i krajan Hanika. Vítěz šampionátu Red Bull Rookies Cup vstupuje do nováčkovské sezony v roli obrovské naděje. „V týmu zatím po mně chtějí, abych se krotil a lepšil se postupně. Snažím se poslouchat, ale někdy mi to nedá. Asi budu jezdit na hranici svých možností," slibuje sedmnáctiletý Hanika.

A právě příliš velkých ambicí obou jezdců se obává Svoboda. „Znají se, budou se navzájem kontrolovat a porovnávat. Jen aby jejich vzájemné souboje nešly až za hranici, což je oba může poškodit," upozorňuje.

S mnohem skromnějšími cíli vstoupí v Kataru do sezony Abraham. V pauze přesedlal na kvalitnější produkční hondu, takže motorka jej brzdit nebude. Ale zdraví ano.

Po operaci není jeho ruka stále stoprocentně připravená na zátěž. „Zranění kloubu je pro jezdce nejhorší, neboť dostává hodně zabrat při zrychlování i brzdění. Asi jej to bude brzdit celou sezonu," uvažuje televizní expert.

V pátek a v sobotu čekají jezdce tréninky a kvalifikace na nedělní noční závod v Kataru.

Jihomoravané na motocyklovém mistrovství světa.