Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila loni získali slavnou 'salátovou mísu' po finálové výhře v Praze nad Španělskem. O triumf se zasloužili Berdych a Radek Štěpánek, který ale ve Švýcarsku chybí kvůli operaci vyhřezlé ploténky.

Místo Štěpánka dostane poprvé v soutěži za nerozhodnutého stavu příležitost Rosol, 73. hráč světa, který na sebe loni upozornil šokující výhrou v druhém kole Wimbledonu nad Rafaelem Nadalem. "Chtěl bych hrát s Wawrinkou stejně vyrovnané tři sety jako s Nadalem. Nemám co ztratit a zkusím překvapit," řekl Rosol před zápasem se světovou sedmnáctkou Wawrinkou, s kterým se dosud nestřetl.

Od světové šestky Berdycha se v utkání s Laaksonenem, 289. v žebříčku ATP, očekává výhra a jistý bod. "Na to jsem zvyklý, tenhle tlak už znám. Budu se soustředit sám na sebe. Musím si odvést svoji práci, na to jsem zvyklý," řekl Berdych.

Do čtyřhry kapitán Navrátil nahlásil dvojici zbylých dvou hráčů Jiří Veselý a Ivo Minář, ale nastoupit by v sobotu od půl druhé měli taktéž Berdych s Rosolem. "Když půjde v pátek všechno normálně, tak tohle je první varianta," řekl Navrátil před losem.

Nedělní program začnou od půl jedné odpoledne tradičně jedničky obou výběrů Berdych s Wawrinkou a o případný rozhodující bod by hráli Rosol a Laaksonen. Oba kapitáni ale mají možnost nominace pro čtyřhru i závěrečné dvouhry změnit.

Švýcaři, kteří v prvním  kole Světové skupiny naposledy vyhráli v roce 2004, jsou oslabeni citelněji než Češi, jelikož jim chybí druhý hráč světa Roger Federer.

Ve vzájemné bilanci vedou čeští tenisté 6:2. Naposledy Švýcary zdolali i s Federerem doma v baráži v roce 2007. Ve Švýcarsku začínal cestu za obhajobou i vítězný československý daviscupový tým z roku 1980 a v Curychu vyhrál 3:2.

Los utkání prvního kola Švýcarsko - ČR (Ženeva, Palexpo - tvrdý povrch):

Pátek (13:00): Wawrinka (17. dvouhra ATP) - Rosol (73.), Laaksonen (289.) - Berdych (6.).
Sobota (13:30): Wawrinka, Chiudinelli - I. Minář, Veselý.
Neděle: (12:30): Wawrinka - Berdych, Laaksonen - Rosol.