Naposledy se český šermíř v olympijském turnaji představil v Atlantě v roce 1996, od té doby na kordistu Romana Ječmínka nikdo nenavázal.

V Choupenitchovi má český šerm velký talent. Už v sedmnácti letech mu těsně unikla účast na hrách v Londýně 2012. Aktuálně je ve světovém žebříčku patnáctý, což by mu dávalo jistotu kvalifikace na hry do Ria. "Musím se na podobné pozici udržet, nebo ji ještě vylepšit," řekl, co je potřeba, aby na olympiádu skutečně jel.

Pátý muž z loňského mistrovství Evropy je zdravě sebevědomý. "Je důležité věřit nejen výsledku, ale hlavně tomu, čeho chcete dosáhnout. Ano, věřím si, je to důležité, ale je důležité do toho jít i s pokorou a vnímat to tak, že je nás hodně a bude to dost zajímavé," uvedl Choupenitch. O jeho nominaci se rozhodne 4. dubna 2016.

Choupenitch nemá vzhledem ke kvalifikačnímu systému šermířů jednoduchou roli. "Ač jsme individuální sport, tak se postupuje převážně z družstev. Já tady tým ve fleretu nemám, takže bojuju o dvě místa ze světového žebříčku a jedno má Evropa ještě z dodatečného turnaje, z kterého postoupí vítěz," pokračoval v úvahách šermíř.

Doufá, že se mu podaří kvalifikovat se z žebříčku. Kvalifikační turnaj si vyzkoušel před Londýnem. "A to je hodně ošemetná věc. Byla to moje první zkušenost s něčím, co se týkalo olympiády a bylo to hrozný. Nemusel jsem jako sedmnáctiletý mít nervy, ale atmosféra byla velmi napjatá a každý se toho bál," vzpomínal.

K udržení postupové pozice v žebříčku FIA musí zvládnout dobře v nadcházející sezoně čtyři Světové poháry a dvě soutěže Grand Prix. "Bude důležité si věřit na každý zápas a snažit se zápas po zápasu vyhrávat," myslí si Choupenitch. A pokračoval. "Nebudu tam jezdit, že stačí postoupit do čtvrtfinále, to by byla blbost, ale musím si věřit."

V cestě na vrchol mu pomáhá italský trenér Paolo Paoletti, za kterým jezdí do Livorna. "Je to skvělé hlavně z pohledu technické stránky a věřím, že mi ta spolupráce pomůže v dalším růstu. Snažím se na to dívat v širokém horizontu. Je mi jednadvacet a nebudu šermovat rok a den, ale šermuju v horizontu deseti let," poznamenal Choupenitch.

Užitečné rady dostává i olympijského vítěze ze soutěže družstev fleretistů v týmu Sovětského svazu Alexandra Romankova. "Byl jedním z mých prvních trenérů. On si to vše prožil a radí mi maličkosti a fígle, které pomáhají," poděkoval mu. A dodal: "Není třeba koukat, že je rok do olympiády, ale na to, co bude v dalším kole, na další zásah a pokud to člověk zvládne, tak si myslím, že má velkou šanci se tam probojovat."

Aktuálně má Choupenitch dovolenou. Pomalu začne s přípravou na suchu, s běháním a posilovnou, a v září podstoupí testy v Salcburku. "Pak se vrátím do Itálie a začnu šermovat," doplnil s tím, že v Česku během roku moc dnů nestráví. "Od ledna si vedu podrobný kalendář a vychází to na pět dnů v měsíci a v nejbližší době to nebude lepší, protože mě čeká velmi důležitá sezona," řekl šermíř.